Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Made in China – za každou cenu. Nachytaný špion ještě víc zkomplikuje vztahy Pekingu s USA

Made in China – za každou cenu. Nachytaný špion ještě víc zkomplikuje vztahy Pekingu s USA
Ilustrační snímek | zdroj: · · · — — — · · · on Foter.com

Belgie vydala do USA Süho Jang-ťüna, představitele čínského ministerstva státní bezpečnosti (MSS), jakési obdoby někdejší sovětské KGB, kvůli obvinění ze špionáže. Jedná se o pravděpodobně prvního vysokého důstojníka MSS zadrženého přímo při operaci.

Špiona zadrželi 1. dubna v Belgii, obžalovala ho federální porota v jižním Ohiu. Vláda rozpečetila obžalobu ve středu, v den jeho vydání do Spojených států.

Americké úřady Süho obvinily z průmyslové špionáže a krádeže obchodních tajemství v předních amerických leteckých a kosmických společnostech včetně GE Aviation (dceřiná společnost General Electric).

Pojeďte do Číny

V obžalobě se tvrdí, že od prosince 2013 až do zatčení letos v dubnu Sü oslovoval zaměstnance předních leteckých společností a pod záminkou, aby přednesli prezentaci na univerzitě, je přesvědčil k cestě do Číny.

Sü takto získal zaměstnance GE Aviation, který mu v únoru zaslal prezentaci s proprietárními firemními informacemi. Sü na to později navázal, když zaměstnance požádal o konkrétní technické informace.

Sü potom sám přijel do Evropy, aby od zaměstnance GE Aviation osobně převzal další utajované informace. Při té příležitosti byl zatčen a následně vydán úřadům do USA.

Zatčený Sü Jang-ťün je zástupcem ředitele odboru na Ministerstvu státní bezpečnosti v provincii Ťiang-su. Tento úřad je zodpovědný za čínskou zpravodajskou a bezpečnostní agendu a řídí kontrarozvědku a zahraniční rozvědku. Disponuje pravomocemi a infrastrukturou k domácí i zahraniční špionážní činnosti.

"Osvojit" si technologie

Ve všech předchozích případech průmyslové špionáže byli obvinění pouze naverbovaní agenti, kteří transfer technologií zprostředkovávali. Toto je první známý případ, kdy byl zatčen a vydán ke stíhání přímo funkcionář MSS.

Případ pravděpodobně dále zvýší napětí mezi oběma zeměmi, jež se už nyní nacházejí v otevřené obchodní válce. Přichází krátce po ostrém projevu amerického viceprezidenta Mika Pence, který minulý týden vykreslil Čínu jako soupeře Spojených států na všech frontách.

Na vyšetřování pracovala americká FBI s podporou právního atašé FBI v Bruselu a kanceláře pro zahraniční záležitosti amerického ministerstva spravedlnosti.

Špičkové technologie jsou ústředním zájmem čínské vlády, a jádrem vládního programu Made in China 2025. K tomuto datu by měla skončit závislosti ČLR na dovozu západních technologií jejich osvojením – ať už jakýmikoliv prostředky.

Autorem článku je Sinopsis

Sinopsis je projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia z.ú. Jeho cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů.

Zdroje: