Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Léčivé prameny nejsou jen pro dospělé. Nárok na lázně má víc dětí, než tušíte

Léčivé prameny nejsou jen pro dospělé. Nárok na lázně má víc dětí, než tušíte
Do Priessnitzových léčebných lázních Jeseník ročně projdou léčbou stovky dětí s alergiemi, astmatem i kožními nemocemi | zdroj: Profimedia

Začíná lázeňská sezona. Mnoho z nás má lázně spojeny s postaršími movitými lidmi, kteří se rok co rok vyvalují v koupelích, poslouchají na kolonádě dechovou muziku a jedí oplatky. Jenže lázně dokážou až zázračně pomoci i nemocným dětem a takzvaně "na pojišťovnu" na ně má nárok mnohem víc dětí, než rodiče tuší.

Chronicky nemocných dětí bohužel přibývá. Ordinace pediatrů a specialistů plní i astmatici, alergici s atopickým ekzémem, děti s opakovanými bronchitidami či děti s recidivujícími otitidami, kvůli kterým jim musely být do uší voperovány ventilační trubičky. Přibývá i dětí s nemocnými ledvinami.

Mnoho rodičů ovšem neví, že tyto děti mívají nárok na (většinou) 28 dní lázeňské péče, která je pro ně i doprovod (do šesti let věku dítěte) prakticky zdarma a mívá vynikající výsledky. U některých diagnóz se dokonce může léčba opakovat každoročně. Pediatři ani specialisté - až na čestné výjimky - léčbu rodiči zpravidla sami nenavrhnou. Rodič sám se musí aktivně zajímat a lékařů se ptát.

Krok 1: Je diagnóza mého dítěte v indikačním seznamu?

Zásadní je, aby diagnóza dítěte odpovídala indikačnímu seznamu. Ten je poměrně široký. Základními kategoriemi jsou: nemoci trávicího ústrojí, oběhového ústrojí, nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí a obezita, nemoci dýchacího ústrojí, nemoci nervové, nemoci pohybového ústroj, nemoci močového ústrojí, duševní poruchy, nemoci kožní, nemoci gynekologické.

Každá kategorie má ovšem ještě mnoho podkategorií. Pod dýchací ústrojí patří trochu nečekaně například i ony zmíněné operované uši, pak například stavy po opakovaných zápalech plic, recidivující bronchitidy, z kožních nemocí jde o lupénku, ekzémy i prurigo a tak by se dalo pokračovat dále a dále. Podrobný rozpis diagnóz najdete v aktuálním indikačním seznamu na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Krok 2: Ke specialistovi a praktickému lékaři

Pokud se domníváte, že má dítko dle indikačního seznamu šanci na lázně, poraďte se v první řadě s praktickým lékařem a specialistou, který dítě ošetřuje – alergologem, pneumologem, ORL lékařem, kožním lékařem, atd. Oni potvrdí, zda je lékařská péče vhodná pro vaše dítě.

Pediatr následně vypíše podrobný návrh. Je vhodné doplnit tuto žádost zprávami od specialisty s výslovně uvedenou větou "doporučuji lázeňskou péči". U některých obecnějších diagnóz, jako jsou opakované bronchitidy, by měla stačit žádost od praktického lékaře, s dobrozdáním specialisty je ale schválení péče jistější.

Krok 3: Na pojišťovnu a rezervovat termín

Návrh vypsaný praktickým lékařem a doplněný zprávami si většinou sami odnesete na pojišťovnu. V tuto chvíli už doporučujeme vybrat a kontaktovat konkrétní lázně (musí to být vždy takové, které léčí příslušnou indikaci, a zároveň takové, se kterými má vaše zdravotní pojišťovna smlouvu, nejlépe vám poradí praktický lékař a pracovníci pojišťovny) kvůli rezervaci termínu. Na léčení musí děti nastoupit do šesti měsíců od schválení a atraktivnější lázeňské termíny, jako jaro a léto, bývají hodně plné.

Počítejte s tím, že za rezervaci si většinou lázně vyberou poplatek v řádu několika stokorun (bez rezervace byste museli čekat, až vás povolají, a termín byste si nemohli volit). Pokud si vyberete ubytování bez doplatku (bývá v jednoduchých pokojích bez sociálního zařízení, které je společné na chodbách), bude to spolu s lázeňským poplatkem jediná suma, kterou budete muset utratit.

Pojišťovna návrh schválí/zamítne většinou rychle, mnohdy i do týdne, i když lhůtu má samozřejmě delší. Pokud vaše dítě odpovídá indikačnímu seznamu, pediatr návrh správně vyplnil a doplnili jste odbornou zprávu, můžete počítat skoro jistě se schválením péče, zvláště, pokud dítě jede poprvé. Odmítnutí nejsou častá a mívají závažný důvod.

Krok 4: S doprovodem/bez  

Děti do šesti let mají nárok na doprovod, jemuž rovněž vše potřebné uhradí pojišťovna. Maminky musí počítat s tím, že pokud vezmou dvě nebo tři děti, bude jim schválen nejspíš jen jeden doprovod. Starší děti jezdí bez doprovodu a o jejich bezpečí a zábavu se starají sestřičky a kulturní pracovnice. Ve výjimečných případech (například postižené děti, děti se specifickými potřebami či autisti) může pojišťovna schválit doprovod i pro starší dítě.

Doprovod má nárok na pracovní neschopnost, neschopenku vypíšou přímo v lázních. Doprovody se většinou mohou střídat – informujte se o podmínkách střídaní ve vybraných lázních. Doporučujeme maminkám nechat se vystřídat alespoň na malou část pobytu. Měsíc výlučné péče o dítě či dokonce o víc dětí v lázních je totiž fyzicky a psychicky velmi náročný. Své hraje náročnost některých procedur, stálé svlékaní a oblékání, obvykle horší spánek (v lázeňských domech bývá pochopitelně hluk), zlobení dětí, které už se s omezeným množstvím hraček a stále podobným programem nudí, infekční nemoci, které se v kolektivu snadno šíří a další. Ze stejného důvodu pečlivě zvažte, zdali doprovod na celý pobyt nebo jeho část případně zvládnou prarodiče.

Krok 5: Dokumenty

Z lázní vám asi týden před nástupem (může se lišit v jednotlivých zařízeních) přijde obsáhlá obálka. V ní najdete všechny potřebné dokumenty. Počítejte s tím, že zpět budete muset odeslat potvrzení, že nastoupíte, a budete potřebovat také klasické potvrzení o bezinfekčnosti. Lázně také pošlou seznam doporučených věcí.

Krok 6: Co s sebou, praktické rady

Je samozřejmě potřeba řídit se zaslaným seznamem, místem, kam jedete (každé lázně jsou zcela jinak vybaveny), a ročním obdobím. Hodně vám napoví internetové stránky zařízení a ještě více internetové diskuse maminek, které už pobyt v daných lázních absolvovaly. Obecně se ale dá říct, že se vždycky bude hodit automobil (budete mnohem flexibilnější a pokud něco zapomenete nebo budete nečekaně potřebovat, lépe to seženete), dobře vybavená lékárnička pro dospělé (váš průjem, horečku nebo kašel lázeňský dětský lékař léčit nebude, nesmí, a dosažení praktika pro dospělé bývá s dětmi dost komplikované), a opravdu hodně různé zábavy pro děti.

Pokud můžete, jeďte do lázní autem a vezměte hry, hračky, kola, odrážedla, cokoliv vás napadne. Zvláště od poloviny pobytu, kdy už všechno v okolí znáte, se hodiny vlečou opravdu velmi pomalu. Sobě vezměte notebook, ve většině lázní je slušná WiFi a večer můžete pracovat nebo se v pokoji podívat na zasloužený film (se sluchátky). Hodit se u menších dětí může i chůvička – to když si budete chtít s jinými maminkami posedět a popovídat mimo pokoj.

Zdroje:
Vlastní