Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Majitelé Škody Investment udělali dobrý byznys nejen s PPF. Čínskému fondu prodali prosperující solární elektrárnu

Majitelé Škody Investment udělali dobrý byznys nejen s PPF. Čínskému fondu prodali prosperující solární elektrárnu
Ilustrační snímek | zdroj: STS Program

Utajení vlastníci Škody Investment si ještě před prodejem své firmy skupině PPF výrazně vylepšili svoje příjmy. V době vrcholících jednání o prodeji firmy sami prodali solární elektrárnu v Tuchlovicích, vyplatili si dividendy a do nové firmy si převedli nemovitosti za dvě miliardy, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes. 

Vlastníci společnosti postavené na základech Škody Holding chtějí zůstat v anonymitě, firmu proto vlastní skrze podniky založené v anonymních daňových rájích. Podle dřívějšího zjištění HlídacíPes.org je ale jisté, že část podílu ovládají Marek Čmejla a Jiří Diviš, bývalí manažeři firmy odsouzení ve Švýcarsku za podvod a praní špinavých peněz v kauze Mostecká uhelná společnost.

Minimálně pro ně tak bude prodej Škody Investment výhodný hned dvakrát. Nejen samotnou transakcí s PPF, ale také tím, že z firmy před jejím prodejem vyvedli podstatnou část majetku, která tak i nadále zůstane v jejich vlastnictví.

Do firmy, kterou nyní spoluvlastní, převedli nemovitosti v hodnotě dvou miliard korun a zároveň si vyplatili dividendy ve výši téměř 83 milionů korun.

Prodali i jednu z profitujících dceřiných společností – solární elektrárnu FVE Tuchlovice, která jen za loňský rok vykázala zisk přes 48,6 milionů korun.

Elektrárnu koupil (podle zjištění HlídacíPes.org přes kyperskou společnost Luzara Limited) čínský China Central and Eastern Europe Fund (China CEE Fund). Ten sídlí v Lucembursku a založila jej čínská exportní banka.

Kolik za tuchlovickou elektrárnu s výkonem téměř 8 MW Číňané zaplatili, není jasné. Předseda představenstva Škody Investment, právník Josef Brož, nechtěl transakci komentovat.

Koupí FVE Tuchlovice čínský fond rozšířil své dosavadaní portfolio investic v Česku. Na konci loňského roku totiž skoupil tři další solární elektrárny – PV Rosice, PV Čekanice a Hefra Solarpark o celkovém výkonu 6 MW.

Pro úplné zobrazení rozklikněte zdroj: český a kyperský obchodní rejstřík. ©HlídacíPes.org

Pochybnosti nad licencí 

Kolem elektrárny v Tuchlovicích panovaly dohady o správnosti udělení licence na provoz: od roku 2013 řešil soud v rámci žaloby na ochranu veřejného zájmu, zda byla licence pro FVE Tuchlovice udělena oprávněně, či nikoli.

Podle státního zástupce z Nejvyššího státního zastupitelství Václava Kotase nebyla v době revize na elektrárně na podzim roku 2010 nainstalovaná ani polovina solárních panelů, neměla tudíž získat licenci k provozu.

Řada majitelů se v roce 2010 snažila stihnout kolaudace svých solárních elektráren tak, aby měli nárok na výhodnější garantovanou cenu. Ta do konce roku 2010 činila 12 150 korun za megawatthodinu elektřiny dodané do veřejné sítě. Od následujícího roku se výkupní ceny zásadně snížily na 5 500 korun za MW/h.

Krajský soud žalobě na FVE Tuchlovice vyhověl a licenci elektrárně zrušil. Nejvyšší správní soud ale letos na jaře po kasační stížnosti elektrárny rozsudek zrušil. Případem se bude znovu zabývat krajský soud.

V případě elektrárny v Čekanicích u Tábora s výkonem 1,6 MW se případ vyvíjí jiným směrem.

Loni v říjnu byli obviněni dva bývalí manažeři polostátního ČEZu a revizní technik, letos na podzim pak padla také obžaloba. Muži se měli dopustit podvodu, když v roce 2009 označili elektrárnu za dokončenou, ačkoliv ještě nebyla schopná provozu. Stát tím podle žalobců připravili o 270 milionů korun.

V současné době činí výkon všech solárních elektráren v Česku přes dva tisíce MW a tvoří tak 10% celkového instalovaného výkonu všech zdrojů elektřiny.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: