Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Maličká vesnice, kterou by byla škoda minout

Maličká vesnice, kterou by byla škoda minout
Západ slunce na řekou Cetina | zdroj: Profimedia

Chorvatsko má řadu krásných míst. Zatímco některá jsou super známá, jiná trochu méně - ovšem co do půvabů na tom rozhodně nejsou špatně. Jedno takové najdete na řece Cetině v Dalmácii.

Pouhých 45 minut cesty autem od Splitu leží malá vesnice Zadvarje. Právě u ní je kaňon, jímž Cetina protéká, a všude kolem je řada nesmírně malebných zákoutí. Návštěvníci a pocestní by například rozhodně neměli minout největší vodopád v Dalmácii nazvaný Velká Gubavica. 

zdroj: YouTube

Samotná Zadvarje nemá ani 300 obyvatel, i v ní je však co zažít. Pravidelně se tu konají například dobytčí trhy. Což je něco, co se v Česku přece jen moc nevidí. Navíc se během této akce prodávají i rozličné místní výrobky a hlavně dobré jídlo! 

Okolí vesnice je pak rájem pro sportovce - vášnivé lezce po skalách, cyklisty, raftaře nebo kanoisty. Že se rádi pořádně projdete? Navštivte chráněnou krajinou oblast Biokovo, která patří k vděčným cílům rekreantů na Makarské. A aby ne - láká nejen na pěkné výšlapy, ale i fascinují výhledy na Jadran a ostrovy v moři. 

Pouhou půlhodinu cesty autem od Zadvarje je navíc Omiš, historické město ve skalách se starobylým centrem.

To už je slušná nálož lákadel, nemyslíte? 

Zdroje:
Profimedia