Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

MAPA JUSTICE: Okamura prosazuje fantasmagorie, Zeman je v praxi neodvolatelný, říká bývalá soudkyně Wagnerová

MAPA JUSTICE: Okamura prosazuje fantasmagorie, Zeman je v praxi neodvolatelný, říká bývalá soudkyně Wagnerová
Eliška Wágnerová | zdroj: Profimedia

Odvolatelnost poslanců či senátorů? Nepřijatelná věc, komentuje posilování prvků přímé demokracie v Česku bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu, ex-místopředsedkyně Ústavního soudu a dnes senátorka Eliška Wagnerová v rozhovoru pro HlídacíPes.org v rámci projektu Mapa justice. Podle Wagnerové také Česko nemá funkční způsob, jak korigovat prezidenta, který se dostává za hranu ústavnosti (Video v článku).

Právě v ústavě je podle Wagnerové jasně zakotveno, jak má český politický systém vypadat a proč do něj nepatří prvky, které prosazuje hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Protiústavní Okamura 

"Systém je postaven na demokracii reprezentativní a já jdu tak daleko, že kdyby měly vyjít všechny fantasmagorie, které slyším od pana Okamury, například odvolávání politiků, všech soudců, včetně ústavních, tak je to jednoznačné porušení toho článku 2, odstavce prvního ("Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní." – pozn. red.).

 

První politik, který by se kvůli nedobrovolnému zkrácení svého mandátu soudil, by proto podle Wagnerové měl svůj spor vyhrát.

Expředsedkyně Nejvyššího soudu dále kritizuje prezidenta Miloše Zemana za to, že se i během svého druhého mandátu pohybuje na hraně ústavního systému.

Neodvolatelný Zeman? 

"Přešlapy za hranici jsou patrné, a to je si myslím ten největší problém," říká s tím, že Česko momentálně nemá funkční nástroj, jak se takovému chování prezidenta bránit.

"Máme jediný nástroj, a tím je ta ústavní žaloba. Ale nešťastnou novelou ústavy a souvisejících zákonů byla přijata úprava, která dnes platí, na rozdíl od toho, co platilo dříve, kdy ústavní žalobu podával jenom senát. Dnes, kdy jsou jak ve sněmovně, tak i v senátu obrovská kvóra a musí s tím souhlasit obě komory, je tento institut prakticky nepoužitelný," tvrdí Wagnerová.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: