Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Máte depresi? Jděte si lehnout mezi roj včel

Máte depresi? Jděte si lehnout mezi roj včel
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Trpíte stresem z práce, posttraumatickou poruchou nebo třeba depresemi? Slovinci mají úžasný způsob, jak vás těchto problémů zbavit. Jen se tedy nesmíte bát včel. Velkých rojů včel…

Způsobů, jak čelit duševním problémům dnešní doby, je bezpočet, stejně jako více či méně účinných relaxačních technik. Slovinsko je zemí známou svou láskou k včelám, takže se není co divit, že zde vznikl způsob relaxační terapie spojené právě s medonosnými přítelkyněmi člověka.

Medové masáže či masky zná asi každý, slovinskou specialitou je však přímo apiterapie. Jejím průkopníkem v zemi byl koncem 19. století lékař českého původu Filip Terč, který mimo jiné léčil včelími bodnutími revma.  

Slovinskou zvláštností je však léčba ve včelím domě. Ten je složený ze včelích úlů, pacient si do něj vleze a tráví v něm svou léčebnou kúru. Lehne si na postel položenou na úlech, případně si sedne na křeslo, úly ho obklopují zezdola i ze stran. Dýchá úlový vzduch, poslouchá bzučení křídel včel a když nechce mít zavřené oči, může ruch těch tisíců a statisíců včel kolem sebe i pozorovat, protože jsou vnitřní stěny úlů často průhledné.

Unikátní relaxační technikou se v zemi léčí ze stresu například zaměstnanci zátěžových povolání, jako třeba hasiči, lékaři nebo policisté. Prý to zaručeně funguje.

I když je potřeba vzít v potaz, že ve Slovinsku je vztah lidí ke včelařství a včelám na zcela nadstandardní úrovni a včelařem je snad každý druhý Slovinec. Takže co místní posílí na duchu, může běžnému smrtelníkovi – natož někomu se strachem z bodavého hmyzu – naopak způsobit minimálně noční můry.

Zdroje:
BBC, Vlastní