Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Aktualizováno: Mayová odchází, rezignuje 7. června

Aktualizováno: Mayová odchází, rezignuje 7. června
Oznámení v slzách | zdroj: Profimedia

Britská premiérka Theresa Mayová skončí 7. června jako šéfka britských konzervativců. Na postu ministerské předsedkyně zůstane, dokud si partaj nenajde nového lídra.

Konzervativci 10. června zahájí proces volby člověka, který Mayovou vystřídá v premiérském křesle. Podle deníku The Times by Britové mohli mít nového premiéra koncem července. 

Mayová to oznámila po schůzi s šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym. Ten od Mayové požadoval přesné datum rezignace. 

Tlak na rychlý odchod Mayové z čela vlády i vedení konzervativců rostl v posledních týdnech kvůli sporům ohledně brexitu. Mayová se snažila prosadit vyjednanou, parlamentem třikrát odmítnutou dohodu. Své spolustraníky pak popudila tím, že během vyjednávání s labouristy slíbila opozici významné ústupky. 

To, že Mayová končí, neznamená nutnost vyhlášení předčasných voleb, konzervativci však musí rychle najít jejího nástupce. Předčasné volby nicméně požaduje vůdce labouristů Jeremy Corbyn - a chce, aby se konaly co nejdříve. Uvedl, že ať se lídrem konzervativců stane kdokoliv, musí lidé o budoucnosti Británie rozhodnout ve volbách. 

Zdroje: