Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Mediální odborník se vysmál ČT: Moderátor si ani nezapamatuje jedno jméno

Mediální odborník se vysmál ČT: Moderátor si ani nezapamatuje jedno jméno
zdroj: Mediafax

TÝDEN V MÉDIÍCH Syndikát novinářů ČR se v reakci na inaugurační projev Miloše Zemana nemá co odvolávat na etickou komisi, protože ta stejně neplní svou funkci. Uvádí to mediální odborník Petr Žantovský, který se při ohlédnutí za uplynulým týdnem ve sdělovacích prostředcích věnuje i tomu, co se České televizi nepovedlo po zvolení papeže.

Zvolení nového papeže nepovažuje Petr Žantovský za přemedializované jako odstoupení jeho předchůdce Benedikta už jen proto, že se jedná o unikátní a zajímavou záležitost. Tu je prý možné srovnat snad s nástupem Jana Pavla II., protože se také jedná o papeže z nečekané destinace a navíc o papeže, který má spoustu osobnostních vkladů. Každý, kdo sledoval jeho první vystoupení po zvolení papežem, musel být okouzlen, protože je to člověk velmi charismatický.

„Mě na tom z mediálního hlediska zaujalo, musím říct, až hořce pobavilo, jakým způsobem o něm referovala Česká televize,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský, jenž si středeční večerní a noční zpravodajství veřejnoprávní televize o této události nenechal ujít. Parafrázuje název známé Herriotovy knížky „To by se zvěrolékaři stát nemělo“ a v souvislosti s vysíláním České televize tvrdí, že „to by se profesionálním novinářům stávat nemělo“.

Nezafixovat si za dvě hodiny občanské jméno papeže bylo chybou

Zarazilo ho už to, když se v přímém přenosu kolektivně odříkávaly modlitby Otče náš a Zdrávas, Maria, tak tlumočnice, která simultánně překládala, druhou modlitbu neznala. „Přeložila Otče náš a odmlčela se na celou dobu druhé modlitby. Myslím si, že člověk, který překládá při takovéto události, by měl být připraven i věcně na takové situace. Nu ale dobrá, byla to překladatelka, ne novinářka,“ smířeně konstatuje Petr Žantovský.

Zdroje: