Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Michal Hašek zachráněn. Víme jak

Michal Hašek zachráněn. Víme jak
Michal Hašek | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Někdejší první místopředseda ČSSD Michal Hašek dnes obhájil post jihomoravského hejtmana, a to dokonce bez jakéhokoliv boje. ODS totiž na jednání zastupitelstva Jihomoravského kraje nakonec vůbec nevznesla návrh na odvolání Haška z postu, přestože to dříve krajský klub ODS zamýšlel.

Klub ODS v zastupitelstvu Jihomoravského kraje dnes nenaplnil své dřívější oznámení regionálního šéfa ODS Jiřího Kadrnky na odvolání hejtmana Michala Haška. Návrh občanských demokratů totiž v průběhu posledních dnů odmítly podpořit koaliční ČSSD i KDU-ČSL a také KSČM s TOP 09. ODS tak nakonec musela od nápadu couvnout, neboť měla z celkového počtu 65 zastupitelů jen pět hlasů.

Michal Hašek, který ještě donedávna byl prvním místopředsedou ČSSD - post opustil poté, co byl jedním z takzvaných pučistů proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi - tak vlastně bez boje obhájil post jihomoravského hejtmana.

„Jsem rád, že ODS ustoupila od politikaření a odpískala hloupý nápad svého neúspěšného regionálního předsedy Jiřího Kadrnky,“ sdělil k tomu ParlamentnímListům.cz hejtman Michal Hašek.

„ODS totiž zjistila, že žádný jiný politický klub by takový návrh nepodpořil, neboť ona sama disponuje pouze pěti hlasy z pětašedesáti. Proto nakonec ani nenavrhla do dnešního programu jednání zastupitelstva návrh na odvolání hejtmana,“ vysvětlil dále Hašek s tím, že je rád, že zastupitelstvo nemarnilo zbytečně několik desítek minut planou diskusí.

Teď můžeme řešit skutečné problémy

„Ona planá diskuse má totiž zastřít to, že ODS už několik let na jižní Moravě nemá ani dobré nápady a ani nějaké vynikající politické osobnosti,“ uvedl dále ironicky Hašek na konto ODS a zdůraznil, že místo „politikaření“ tak může kraj nyní řešit skutečné problémy Jihomoravského kraje, jako je školství, krajská zdravotnická záchranná služby a dotace obcím, hasičům nebo sportovním organizacím.

„To si myslím, že je pro náš region a obyvatele mnohem důležitější než politikaření ODS,“ dodal Hašek pro ParlamentníListy.cz s tím, že přesto se bude muset rozhodnout mezi funkcí poslance a hejtmana.

Hejtman či poslanec?

„Dnes v rozpravě (zastupitelstva) zopakuji, že poté, co bude ustavena Poslanecká sněmovna a nová vláda a získá důvěru, tak oznámím své rozhodnutí k tomu, kterou funkci budu do budoucna vykonávat. Máme na to v sociální demokracii až šest měsíců. Je nás několik hejtmanů, kteří byli zároveň zvoleni jako poslanci,“ doplnil.

Zdroje: