Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Michálek bude radit lidovcům proti korupci

Michálek bude radit lidovcům proti korupci
zdroj: Mediafax

Bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek kývl na nabídku KDU-ČSL. Muž, který rozpoutal korupční aféru kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila, se stane podle informací Aktuálně.cz členem poradního sboru, který lidovci přirovnávají k obdobě Národní ekonomické rady vlády.

Ambiciózní předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek získal do týmu odborných poradců bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. „Pana Michálka jsem oslovil. Dohodli jsme si schůzku a on je ochoten s námi spolupracovat," potvrdil Bělobrádek pro Aktuálně.cz angažmá muže, který rozpoutal korupční aféru kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila.

„Tomáš Ježek, se kterým KDU-ČSL spolupracuje, mi řekl, že za něj dá ruku do ohně," přiznal záruku od bývalého ministra Bělobrádek. Předseda strany, která se loni ve volbách nedostala do sněmovny, má s Michálkem velké plány, stejně jako s poradním sborem, kde by měl bývalý ředitel SFŽP zasednout.

VV ho nezlákaly, lidovci ano

„Je to vlastně něco jako NERV (Národní ekonomická rada vlády). Zasednou v něm lidé, kteří nám poradí s ekonomickými otázkami, s problematikou boje s korupcí, problémy ve zdravotnictví a dalšími tématy," vysvětlil Bělobrádek. Michálek loni na podzim zveřejnil nahrávky Drobilových spolupracovníků, na jejichž základě byl místopředseda ODS vyšetřován protikorupční policií.

Nabídky politiků zatím odmítal, i když hlavně od Věcí veřejných byl velký zájem: do svého týmu jej chtěla novopečené vicepremiérka Karolína Peake, nabídka přišla i od exministra dopravy Víta Bárty i od někdejšího ministra vnitra Radka Johna. Kromě lidovců jej nalákal elitní klub podnikatelů Prague Business Class, má se podílet na hodnocení, jak jsou zkorumpovaná česká města.

Véčka nadřadí cíl nad stranické zájmy

Věci veřejné, které nejčastěji hovoří o boji proti korupci, se ale žádné spolupráci s Michálkem v budoucnu bránit nebudou. „Já budu spolupracovat v boji proti korupci s každým, kdo to bude myslet vážně! Stejný přístup očekávám od veřejnosti i médií. Nadřadit cíl a ideu nad stranické zájmy, a to jaké mám s kým vztahy. A nadřadit skutek nad plané řeči," tvrdí pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV Tomáš Jarolím, sám velký bojovník proti korupci.