Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Miliardáři Bakalo, prý jste podvedl ČSSD. A jde po vás Nečas i nájemníci

Miliardáři Bakalo, prý jste podvedl ČSSD. A jde po vás Nečas i nájemníci
zdroj: Mediafax

Jak je to s privatizací OKD? To se snaží rozmotat časopis Týden, který v článku nazvaném Bakalova privatizační pohádka uvádí, že osm let stará kauza nabírá znovu na obrátkách, a to proto, že policisté nejenom že kauzu prověřují, ale k podání vysvětlení si pozvali už i miliardáře Zdeňka Bakalu. Navíc se o případ začal zajímat i premiér Petr Nečas. Ten na konto Bakaly dokonce prohlásil: „Privatizoval OKD přes nastrčené bílé koně.“

Časopis Týden spekuluje v kauze privatizace OKD o dvou variantách – buď se finančník Zdeněk Bakala v roce 2004 domlouval na privatizaci OKD s premiérem Stanislavem Grossem a tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD), nebo vládu podvedl.

Týden to tvrdí přesto, že se Bakala snaží ze svého hrbu smýt osobní angažmá v této věci. Dokonce – jak týdeník připomíná – Bakala kvůli své očistě poslal premiérovi Nečasovi otevřený dopis. „Vadilo mu, že jeho jméno Nečas několikrát spojil s divokou privatizací OKD. Finančník také avizoval, že záležitost bude řešit přes advokáty," napsal k tomu Týden.

„Já jsem neřekl nic jiného, než že privatizace OKD je velmi podivná a že je svým modelem prakticky identická s privatizací Mostecké uhelné společnosti, včetně nastrčených bílých koní a konečných nabyvatelů,“ uvedl pak na vysvětlenou pro Týden předseda vlády.