Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Miliony za nefunkční systém sociálních dávek plynou otci Kristýny Kočí

Miliony za nefunkční systém sociálních dávek plynou otci Kristýny Kočí
zdroj: Mediafax

EXKLUZIVNĚ. Zakázku ministerstva práce a sociálních věcí na systém modulů pro vyplácení sociálních dávek za 184 milionů korun vyhrála firma Fujitsu. Většinu subdodávek ovšem podle tvrzení Jaromíra Drábka (TOP 09) obstará firma Skill, kterou vlastní otec dnes již nezařazené poslankyně Kristýny Kočí Antonín Kočí.

Ministr práce a sociálních věcí dnes v přímém televizním přenosu podal výčet subdodavatelů v nejvíce kritizované zakázce poslední doby. „Co se týká modulu jednotné datové základny, tak jejím dodavatelem je Fujitsu. Nejvíce subdodávek na tomto modulu provádí firma Skill,“ uvedl na TK Drábek. Firma Skill provádí v projektu podle další Drábkovy výpovědi také jinou subdodávku, a to v modulu pro jednotlivé typy dávek.

Zdroj: Justice.cz

"Tak to je dobrý,“ reagoval bezprostředně pro ParlamentníListy.cz předseda Věcí veřejných Radek John. "Tato informace vytváří další otazníky nad tím, co může být v pozadí,“ rozvinul dále myšlenku John. Překvapení v hlase neskrýval ani stínový ministr práce a sociálních věcí senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), který systém vyplácení dávek kritizuje od samého počátku. “Jen to dokazuje, jak jsou ty zakázky neprůhledné a jak se rozdělují podle koaličního klíče,“ uvedl pro redakci Škromach a v souvislosti ještě připomněl další dvě podezřelé zakázky MPSV. Jednu získal sponzor TOP 09 Michal Svatý a druhou dcera Kalouskova blízkého přítele Ivo Kaderky, obě v řádech milionů korun.

"Tuto informaci opravdu nevím. Ale upozorňuji, že výběr subdodavatelů je záležitostí ryze na straně dodavatele, tedy Fujitsu, do jeho výběru MPSV nijak nezasahuje," podivil se nad tím, že by zakázka vedla až k rodině Kristýny Kočí, pro ParlamentníListy.cz ministr Drábek.