Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Komentář: Miloš Zeman na Rhodosu ležící, deportující, válčící

Komentář: Miloš Zeman na Rhodosu ležící, deportující, válčící
Český prezident Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman byl už poněkolikáté hostem na putinovské konferenci Dialog civilizací konané na řeckém ostrově Rhodos. Kromě toho, že kvůli tomu vynechal jinou, zcela zásadní událost, pronesl své tradičně válečné a léčitelské rétorické cvičení na téma islám. 

Zeman jezdí na Rhodos rád. Jednak proto, že konferenci bůhvíproč nazvanou Dialog civilizací, pořádá pravá ruka ruského prezidenta Vladimira Putina, oligarcha Vladimir Jakunin, a pak také proto, že tím vždy spolehlivě naštve všechny své odpůrce, které souhrnně nazývá kavárnou.

Asi netřeba psát, že Jakunin je na sankčním seznamu USA a nikoho na západ od Aše by nenapadlo setkat se s ním na oficiální úrovni. Ne tak Zemana, který má bývalého šéfa ruských železnic rád a dává to ostentativně najevo. Ostatně na sankční seznam si ho dali Američané, tak co je nám po tom, že?

Tentokrát tomu však náhoda chtěla, že z toho byl malér větší, než obyčejně. Zrovna v době konání konference totiž v Izraeli probíhal pohřeb státníka Šimona Perese. Na poslední rozloučení s velikán nejen izraelské, ale i světové politiky, se dostavili přední světoví politici Barackem Obamou počínaje a třeba Joachimem Gauckem konče.

Do Izraele dorazilo 70 delegací z celého světa. Přijel i Mahmúd Abbás, kterému to přitom Hamás zakázal. A co víc, dorazili i Viktor Orbán a Robert Fico, kteří také velice rádi jezdí k Jakuninovi a přihlášení byli i letos.

Oba si ale evidentně na poslední chvíli uvědomili, že to by prostě nešlo, se skřípáním zubů poslali na Rhodos omluvenky a odletěli do Izraele. Česko na pohřeb vyslalo Lubomíra Zaorálka a Bohuslava Sobotku. Prezident vzkázal, že sice odchodu Perese želí a rád by přijel, ale musí být na Rhodosu.

Není třeba se dlouze zamýšlet, jak moc museli překopat své programy Obama nebo Gauck, kolik státníků muselo vynechat dopředu domluvené akce. Možná dokonce všichni a byly to nejspíš důležitější záležitosti, než tlachárna na řeckém ostrově. Zeman má však priority jasně dané. Nejdříve Kreml, tedy chcete-li Dialog civilizací, a pak teprve všechno ostatní.

A co tak zásadního nakonec Zeman pronesl, že mu to stálo za to, aby nejel tam, kam jela veškerá politická špička světa? Byl to jeho tradičně bojovný projev proti islámskému terorismu. Připravil si bonmot, že islamisté jsou jako kanibalové, že se s nimi nedá vyjednávat, protože jsme pro ně jídlo. Jistě se u toho na Hradě velmi nasmál, když tento projev připravoval.

Po kulinářství zabrousil také do medicíny. Islamismus je podle něj jako rakovina, která metastázuje a už se rozšířila do 35 zemí. Medicínské příměry přitom Zeman používá často, na Rhodosu předloni označil válku na Ukrajině za chřipku.

Aby to ještě trošku okořenil, muslimy přirovnal k nacistům, mluvil o Mein Kampfu, třech milionech lidí, které hodlají islamisté zabít a tak podobně. S klidem na Rhodos mohl jet Konvička a odvedl by stejnou práci. Zkrátka nezaznělo nic, co by svět ještě neslyšel, "dialog civilizací" se omezil na to, kdo koho hodlá vyhladit a s kým je potřeba zatočit.

(Český přepis najdete na stránkáchZDE.)

To vše by se teoreticky obešlo bez povšimnutí, kdyby Zeman neposkytl na Rhodosu rozhovor vlivnému americkému listu The Finacial Times, který čte celý svět. Nabídl v něm zajímavé řešení, co s imigranty, kteří nedostali v evropských zemích azyl - deportovat je na opuštěné řecké ostrovy. A Řecko by si tím, že by je tam drželo, umazalo část svého dluhu. Tomu se říká klasická "win-win" situace, že.

Kromě samotné myšlenky je pochopitelně úsměvné (či zarážející, podle toho, jak jste se rozhodli Zemana vnímat), že něco takového pronesl na řeckém ostrově. Pravda, Rhodos je stále oblíbenější dovolenkovou destinací Rusů (proslýchá se dokonce, že tam letos koupil hotel jeden z nejbohatších Rusů, podnikatel Roman Abramovič - ten samý, který vlastní anglický fotbalový klub Chelsea), takže je otázka, jak dlouho ještě bude Řekům fakticky patřit.

Od Zemana je to každopádně další ze série jeho klasických faux pas. Plácá jako obvykle páté přes deváté, aniž by to mělo jakýkoliv reálný dopad, což je na tom všem vlastně nejbizarnější. Jeho nápady nikoho z ostatních politiků nezajímají, nikdo se jimi reálně nezabývá, mají stejnou váhu, jako slohová práce libovolného školáka. Možná by se slušelo říci - díky bohu. 

Hořkou tečku pak přineslo pár snímků Zemana slunícího se na rhodské pláži. Samozřejmě s celou suitou, takže nechybí mluvčí Ovčáček a kancléř Mynář s manželkou. V době, kdy svět dává poslední sbohem význačnému světovému politikovi, se náš provinční prezident sluní se svou partou na lehátkách a pokuřuje cigára. Idylka, jako z filmu o rodině Homolkovic. Bohužel, tohle není česká filmová komedie, tohle je smutná česká realita.

Zdroje:
Vlastní