Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Milost od Klause, miliony pro jeho nadaci. 'Žádná splátka to není,' zlobí se podnikatel Kratochvíl

Milost od Klause, miliony pro jeho nadaci. 'Žádná splátka to není,' zlobí se podnikatel Kratochvíl
Omilostněný podnikatel Zdeněk Kratochvíl | zdroj: Profimedia

Šéf a zakladatel dopravní společnosti ICOM Transport Zdeněk Kratochvíl v rozhovoru pro redakci HlídacíPes.org odmítá, že by miliony, které poslal Institutu Václava Klause, byly vyjádřením vděčnosti za milost, již mu prezident dříve udělil.

Institut (bývalého prezidenta) Václava Klause inkasuje ročně od svých sponzorů miliony korun. Jedním z donorů je podle zjištění HlídacíPes.org také jihlavská dopravní společnost ICOM Transport.

Ta poslala v letech 2014 a 2015 na účet Klausova institutu po milionu korun. Generální ředitel firmy Zdeněk Kratochvíl má být za co bývalému prezidentovi vděčný – v roce 2008 totiž díky němu nemusel čelit obžalobě v rozsáhlé hospodářské kauze. Místo roků vězení tak dál vede úspěšnou dopravní společnost – navzdory vážné duševní poruše, kvůli které milost od Klause dostal.

V rozhovoru pro HlídacíPes.org odmítá, že by peníze měly být revanš za prezidentskou milost.

Nejprve konstatuje, že peníze posílá na děti a invalidy, následně chválí aktivity Institutu. "Já jsem strašně rád, že tady někdo dává pragmatické zprávy, rozebírá věci, které se ve světě dějí, a říká, jak to je," konstatuje v rozhovoru Kratochvíl.

Otázky na souvislost sponzoringu s milostí jej ale rozčílily, zvýšil hlas a nakonec hovor ukončil.

Věci vysekané z kontextu

  • Vaše firma přispívá ročně milionem korun Institutu Václava Klause. Jaká je vaše motivace podporovat právě tuto organizaci?


To není o tom, že podporujeme zrovna tuto instituci. My podporujeme spoustu jiných, třeba dětských domovů a podobně. Takhle to řeknu, my v zásadě nepodporujeme žádné dobročinné akce, kde není adresný příjemce, kde nejsou jasná pravidla a nemáme jistotu, že to jde k dítěti, invalidovi, nebo k tělesně postiženému.

  • Institut Václava Klause ale nepodporuje lidi s postižením, ani děti, Institut slouží především k prezentaci názorů bývalého prezidenta…

Jak to, že ne?

  • Děti z dětských domovů podporuje Nadace manželů Klausových, ale Institut nikoliv.

Aha, tak to promiňte. Institut: já jsem strašně rád, že tady někdo dává pragmatické zprávy, rozebírá věci, které se ve světě dějí, a říká, jak to je. Institut má většinou pravdu, že jak to říká, tak to nakonec i dopadne. Kromě tedy počasí.

  • Budete jej podporovat i nadále?

Nevím, jak na tom budeme finančně, těžko říci.

  • Letos jste ho také podpořili?

Proč se ptáte, o co vám jde?

  • Nabízí se otázka, zda vaše finanční podpora Klausovu Institutu není jakousi formou revanše za to, že vám pan prezident udělil milost v závažné hospodářské kauze…

V tomto okamžiku se s vámi přestávám bavit, to nemá smysl. Když člověk udělá něco dobře, tak je to nějaký revanš… Za co? Jednak, já jsem nic neudělal. Začal jsem ho podporovat dlouho po té kauze. Myslíte si, že kdybych ho nepodporoval, že by to ztratilo platnost? O co vám jde? Mějte se hezky…

  • Je to přeci zcela legitimní otázka – dostal jste od prezidenta milost v případu, kdy vám hrozilo několikaleté vězení, a nyní jej sponzorujete…

Jistě. Jestliže vám je někdo nesympatický, tak proti němu budete sbírat a stavět různé teorie. Václav Klaus je člověk, který udělal pro Českou republiku strašně moc a nejenom udělal, ale stále dělá. Jeho Institut je v České republice potřeba. To, že mu dáváme nějaké peníze, on by bez nás taky žil.
Na to téma já se bavit nebudu, vidím, o co vám jde. A s takovýma lidma já hovořit nebudu. Jestli je někdo proti někomu zaujatý a dělá na něj snůšku nějakých lží…

  • Co je na tom za lež? Dostal jste milost, nyní dáváte bývalému prezidentovi miliony…

Vyseknete určité věty z kontextu… Mějte se hezky, nashledanou.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: