Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ministerstvo financí plánuje konkurenci pro stravenky

Ministerstvo financí plánuje konkurenci pro stravenky
Stravenky dostává 1,5 milionu zaměstnanců. | zdroj: Profimedia

Ministerstvo financí pracuje na novele zákona o daních z příjmů, ve které počítá se zavedením stravenkového paušálu. Zaměstnanci by tam měli možnost dostávat peníze na stravu přímo. Současný režim používající stravenky by ale zůstal nadále zachován a nový systém by byl pouze možnou alternativou. Příspěvek od zaměstnavatele zůstane nadále osvobozen od daní i pojistných plateb.

Stravenkové firmy mají podle ministerstva na trhu oligopol a většinu zisku vyvážejí do zahraničí. Rovněž si resort financí od nového systému slibuje rozšíření podpory stravování přibližně o milion lidí.

"Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře," obhajuje novelu ministryně financí Alena Schillerová.

Podle ministerstva po změně momentálního systému již dlouho volali provozovatelé stravovacích zařízení, kteří musí platí na úkor své marže provize mezi pěti a sedmi procenty stravenkářským společnostem. Návrh tak podporuje i Asociace hotelů a restaurací ČR a Asociace českého tradičního obchodu.

"Malé hospůdky nemají šanci prosadit si, jakou marži budou stravenkářské společnosti platit. Jsou rádi, když si od nich stravenkář vezme provizi pět, a ne rovnou sedm procent," dodává k věci Schillerová.

Ministryně rovněž připomíná, že se jedná pouze o alternativu, nikoliv o náhradu momentálního systému: "Nově pouze nabídneme zaměstnavatelům alternativu, jak se zbavit vysokých poplatků a zbytečné administrativy. Zaměstnancům budou moct namísto papírků přímo vyplácet peníze ve stejné hodnotě. Bude tak na svobodném rozhodnutí každého podnikatele, jestli námi připravovanou možnost využije, nebo zůstane u dnešního zaběhnutého modelu."

Zvýhodnění na stravování lze momentálně využít dvojím způsobem. Zaměstnavatel může zajistit pro své zaměstnance stravu přímo (třeba v závodní jídelně), nebo jim poskytuje stravenky, za než si jídlo mohou opatřit sami. Oba případy mají daňově uznatelný náklad zaměstnavatele až 55 procent ceny a zbylých 45 procent si hradí zaměstnanec sám.

Přibližně pro 1,8 milionu ze 4,3 milionu zaměstnanců dnes funguje závodní stravování. Stravenky pak dostává 1,5 milionu zaměstnanců a čtvrtina daňové zvýhodnění na stravování nevyužívá vůbec.

Zdroje: