Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ministra Drábka nesnášíte, ale víte, že dělá správné věci, říká odborník

Ministra Drábka nesnášíte, ale víte, že dělá správné věci, říká odborník
zdroj: Mediafax

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se nikdy netěšil výrazné popularitě. Dlouhodobě má v průzkumech veřejného mínění zhruba dvacet procent podporu, což ho řadí do spodních vrstev v oblíbenosti politiků. Posledních asi deset dní ale dostává mediální kapky v podobě informací o kolabujících úřednících ba dokonce celých úřadech.

Podle politologa Ladislava Mrklase nicméně nejsou úředníci nikterak oblíbení u veřejnosti, a to ministrovi dává jistou šanci.

Úřad práce kolabuje. Úředníci kolabují. Dokonce dva měli podle některých zpráv zemřít pod tíhou návalu práce, který leden přinesl změnou systému výplaty sociálních dávek. To Drábek rezolutně pro ParlamentníListy.cz odmítl. „K tomu se jasně vyjádřilo vedení úřadu práce, že žádné takové údajné případy nenastaly,“ prohlásil.

Nic nekolabuje, tvrdí ministr

Odmítl i informace o kolapsech poboček Úřadu práce s tvrzením, že bylo za leden vyplaceno už 98 procent dávek. Odbory působící na Úřadu práce nicméně požadují jeho odstoupení nebo odvolání.

Ministr Drábek dlouhodobě v průzkumech popularity politiků prováděných agenturou STEM obsazuje dolní příčky se stabilní podporou asi dvaceti procent respondentů.

Jsme vyjímeční, tvrdí politolog

Jak tomu ale bude po mediální masáži a atacích odborů na jeho osobu to se teprve dozvíme. Podle politologa Ladislava Mrklase z CEVRO institutu by se ale postavení ministra Drábka nemuselo nijak výrazně zhoršit. „Podle mého názoru společnost v podstatě přijímá fakt, že se musí něco změnit, aby Česká republika nenásledovala řadu evropských zemí v prohlubování dluhu, a aby nepokračovala ve směru k bankrotu,“ míní Mrklas.

„To považuji ze velmi podstatnou věc, protože v evropském měřítku to není nic samozřejmého. Řekl bych, že naše vnímání zásadních problémů, nad kterými nelze zavírat oči je v Evropě docela unikátní, ale na druhou stranu jistě není ani trvalé. Proto právě teď je jde o jedinečnou příležitost udělat některé věci, které zadlužování ČR zastaví,“ dokreslil politolog, v jakém ovzduší jsou přijímány různé, tedy i Drábkovy reformy.