Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ministryně Benešová hájila novelu o státních zástupcích, opozice ji kritizuje

Ministryně Benešová hájila novelu o státních zástupcích, opozice ji kritizuje
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová | zdroj: Profimedia

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v pátek představila a hájila chystanou vládní novelu zákona o státním zastupitelství. Návrh mimo jiné obsahuje, že by nejvyšší státní zástupce mohl být odvolán jen rozhodnutím kárného soudu, nikoliv vládou. Opoziční strany však kritizují pozdější účinnost novely.

Ministerstvo ve čtvrtek poslalo do připomínkového řízení návrh novely, který mění proces jmenování i odvolání vedoucích státních zástupců, stanovuje též délku jejich funkčního období na sedm let. 

Jako termín počátku účinnosti novely byl navržen rok 2022, Benešová to okomentovala tím, že jde z její strany o "velkorysost", aby bylo zaručeno, že současná vláda do státních zastupitelství již nezasáhne. 

Vlastní podobu návrhu novely mají i tři opoziční strany - Piráti, lidovci a ODS. I v tomto případě může být vedoucí státní zástupce odvolán jen kárným soudem, dle této novely však má být funkční období nejvyšších státních zástupců desetileté a sedmileté jen pro ostatní vedoucí státní zástupce. 

Obě novely stanovují také minimální požadavky na osoby, které mohou být jmenovány do funkce. Jde například o délku předchozí praxe - v případě uchazeče o pozici nejvyššího státního zástupce se shodují v tom, že dotyčný by měl mít minimálně desetiletou zkušenost jako žalobce či soudce. V případě dalších státních zástupců se délka mírně liší.

Obě novely neumožňují, aby byl nejvyšší státní zástupce jmenován opakovaně, dle vládního návrhu však vrchní a krajští žalobci nemohou u téhož zastupitelství vykonávat funkci dvakrát po sobě, okresní žalobce může jen dvakrát. Opoziční novela v případě těchto vedoucích žalobců umožňuje vykonávat funkci dvakrát po sobě i u stejného zastupitelství. 

Opozice novelu zkritizovala

Opozice novelu zkritizovala, podle ní neřeší problém, že současná vláda může kdykoliv odvolat nynějšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Neboť v současnosti není rozhodnutí soudu vyžadováno. Jakub Michálek (Piráti) prohlásil, že opoziční strany svůj návrh hodlají schválit ve zrychleném řízení, aby začal platit už v letošním roce. 

Účinnost zákona od roku 2022 zkritizoval také šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. 

Benešová toto tvrzení odmítá, prohlásila, že dala veřejný slib, že nebude zasahovat do soustavy státních zástupců. 

Náměstek ministryně Jeroným Tejc uvedl, že poslanci sice mohou účinnost zkrátit, bude to ale znamenat, že nynější nejvyšší státní zástupce a vrchní státní zástupci rychleji odejdou ze svých funkcí. Zeman se o funkci již nebude moci ucházet znovu, Lenka Bradáčová a Ivo Ištván by si museli vyměnit státní zastupitelství, na kterých působí.

Opozičním stranám a Unii státních zástupců se také nelíbí, že by ministr spravedlnosti jmenoval tři z pěti členů výběrových komisí, čímž pak bude mít vliv na konečný výběr. Benešová tvrdí, že ovlivnění nehrozí, protože jeden ze tří jmenovaných bude muset být nezávislý soudce. 

Unie státních zástupců vidí také jako problematické sedmileté funkční období nejvyšších státních zástupců vzhledem k tomu, že funkční období předsedy Nejvyššího soudu je 10 let. 

Zdroje:
čt24, Twitter.com