Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Místo prezidenta otrokyně: Biden urychlí změnu portrétu na dvacetidolarovce

Místo prezidenta otrokyně: Biden urychlí změnu portrétu na dvacetidolarovce
Harriet Tubmanová vystřídá na dvacetidolarovce Andrewa Jacksona | zdroj: Profimedia

Otrokyně Harriet Tubmanová na dvacetidolarové bankovce vystřídá sedmého prezidenta USA Andrewa Jacksona. Nová administrativa Joea Bidena usiluje o urychlení tohoto procesu. Ženská tvář se tak na amerických bankovkách objeví poprvé po více než sto letech.

"Je důležité, aby naše bankovky odrážely historii a rozmanitost naší země. Obraz Harriet Tubmanové zdobící novou dvacetidolarovou bankovku by to určitě reflektoval," uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

O výměně tváří na dvacetidolarovce rozhodla už administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy. Jeho nástupce Donald Trump to kritizoval jako projev politické korektnosti a změna potrétu na bankovce se za jeho mandátu posunula až na rok 2028. "Andrew Jackson měl obrovský úspěch. Skutečně to byl někdo, kdo byl pro tuto zemi velmi důležitý. Rád bych viděl změny na jiných bankovkách. To by se mohlo uskutečnit a bylo by to vhodnější," prohlásil Trump.

Jackson je z pohledu amerických dějin kontroverzní postavou. Na jedné straně ho oslavují jako praotce moderní demokracie, který dokázal zbavit Spojené státy dluhu, zároveň se jednalo o otrokáře, který podepsal vystěhování tisíců indiánů z jejich území. Za Trumpovy éry se jeho socha ve Washingtonu dokonce stala terčem davu protestujících z hnutí Black Lives Matter. Strhnout se ji však nepodařilo.

Harriet Tubmanová se naopak narodila jako otrokyně. Vyrůstala začátkem devatenáctého století na plantáži v Marylandu, odkud se jí v sedmadvaceti letech podařilo utéct. Následně se podílela na záchraně stovek lidí se stejným osudem. Po zrušení otroctví bojovala za volební právo pro ženy a její příběh zaujal i filmaře. 

Ženská tvář přitom měla původně vystřídat jednoho z otců zakladatelů a prvního amerického ministra financí Alexandera Hamiltona. Ten si své místo na desetidolarové bankovce ale udržel.

Zdroje:
Profimedia, ČT24