Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Modli se, pracuj a studuj - a dodržuj rozestupy

Modli se, pracuj a studuj - a dodržuj rozestupy
Studenti využívají Votivní kostel jako studovnu | zdroj: Profimedia

Modli se a pracuj, tedy ora et labora, hlásá Řád svatého Benedikta, který je nejstarším existujícím mnišským řádem západního křesťanství. Opatření proti koronaviru přiměla Vídeňskou univerzitu toto motto v jistém smyslu oprášit a uvést do praxe.

Opatření proti covidu-19 nejsou jen výstřelkem Babišovy vlády (jak se zřejmě leckdo domnívá), ale zavádějí se v různé míře ve všech zemích. Výjimkou není ani Rakousko, kde za poslední den přibylo 1235 potvrzených infekcí. Vyhovět požadavkům na dostatečné rozestupy ale není vždy jednoduché. Problém s nedostatkem prostor originálním způsobem vyřešila Vídeňská univerzita: Studenti mohou nově využívat jako studovnu jeden z nejznámějších kostelů v rakouské metropoli.

Studenti se mohou na přednášky a semináře připravovat ve Votivním kostele (Votivkirche), který stojí na okružní třídě Ringstrasse v těsné blízkosti hlavního sídla Vídeňské univerzity. Vysoká škola se s římskokatolickou církví dohodla, že bude chrám k dispozici jako studovna nejméně do konce října.

P9160037 Vídeňský Votivní kostel prochází nyní rekonstrukcí | zdroj: Lukáš Strašík Přijít mohou studenti do kostela s notebookem a připojit se na místní bezdrátovou síť. "Připojení je dobré, chybějí jen zásuvky," postěžoval si jeden ze studentů, který se rozhodl využít studijního prostoru, v němž je doslova ticho jako v kostele.

Před chrámem nechala univerzita, která patří s 90 000 studenty k největším v Evropě, postavit mobilní toalety. Zaměstnanci bezpečnostní služby navíc u vstupu kontrolují dodržování hygienických pravidel.

Novogotický Votivní kostel vznikl v druhé polovině 19. století jako výraz díků za neúspěch atentátu, který na císaře Františka Josefa I. spáchal maďarský krejčovský tovaryš János Libényi 18. února 1853. Císařův bratr, arcivévoda Ferdinand Maxmilián, pozdější mexický císař, zorganizoval po celé říši sbírku, která vynesla přes 300 tisíc zlatých a z níž se kostel postavil jako poděkování za záchranu života mladého císaře. Roku 1879 byl kostel vysvěcen ke stříbrné svatbě císařského páru. Návrh kostela vytvořil architekt Heinrich Ferstel.

Pro věřící i turisty zůstává kostel normálně přístupný. Studenti nenarušují ani bohoslužby, protože v termínu od pondělí do pátku mezi devátou a osmnáctou hodinou, kdy funguje detašovaná studovna, se beztak nekonají.

Zdroje:
ČTK, Vlastní, DPA, Die Presse