Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Mogulové jedou potvrdit ropné bratrství s Putinem

Mogulové jedou potvrdit ropné bratrství s Putinem
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Nadcházející ekonomické fórum v Petrohradě navštíví bez ohledu na sankce smetánka ropného průmyslu. Dobré vztahy s Ruskem jim za chvíli kritiky stojí. 

Na mezinárodní ekonomické fórum, které se koná ve dnech 18. až 20. června 2015 v Petrohradu, přijedou také šéfové některých ropných gigantů. V Putinově rodném městě se objeví prezidenti British Petroleum, Royal Dutch Shell či francouzského Totalu.

Zástupci těchto firem se do Petrhohradu dostaví, navzdory tomu, že ekonomické sankce proti Rusku trvají již druhým rokem, a že účast na fóru již podruhé v řadě odřeklo mnoho prezidentů jiných významných evropských i amerických firem.

Šéf firmy Total má za to, že je třeba udržovat dobré vztahy s Moskvou, protože Total "dělá dlouhodobý byznys". British Petroleum ve svém posledním přehledu světových rezerv energetických surovin uvádí, že ruské prokázané zásoby ropy jsou zhruba o 10 miliard barelů větší, než se původně předpokládalo.

Patrick Pouyanne(Total) a Bob Dudley (BP) se navíc zúčastní panelové diskuse se šéfem Rosněfti Igorem Sechinem. Preziden Royal Dutch Shellu Ben Van Beurden bude sdílet pódium s prezidentem Gazpromu Alexejem Millerem. Je také velmi pravděpodobné, že všichni uvedení zástupci ropných firem budou vést separátní jednání s Vladimirem Putinem o možné spolupráci při těžbě ropy v Rusku.

Zdroj blízký nejmenované západní energetické firmě, která se fóra účastní, uvedl, že "věci se za poslední rok velmi zklidnily a lidé se cítí klidněji. Krym a boje na Ukrajině již neplní titulní strany novin". 

Zato spolupráce západních a ruských ropných společností bude bezpochyby plnit obsah hlavních zpráv v ruské státní televizi. Národu bude řečeno, že obchod roste, přestože ruská ekonomika utrpěla propadem cen ropy i kurzu rublu.

Západní energetické firmy mají v Rusku své zájmy. Shell se například podílí na těžbě zemního plynu na ostrově Sachalin. British Petroleum vlastní 20 procent RosněftiDudley se vyjádřil v tom smyslu, že dovoz ruské ropy a plynu není tak nejistý, jak by se mohlo zdát. "Stejně jako Evropa potřebuje ruský plyn, Rusko potřebuje evropské příjmy z prodeje plynu," dodal.

Protiruské ekonomické sankce bránily západním firmám v Rusku investovat. Embargo se vztahuje i na investice do těžařského průmyslu, ovšem pouze v případě ruské části Arktidy, těžby na volném moři, případně projektů, které se těžby úzce týkají, a to včetně financování, které trvá více než 90 dnů.

Naproti tomu investice do projektů pobřežní těžby sankcím nepodléhají, a tak British Petroleum se chystá rozšířit své portfolio investic v Rusku a chce od Rosněfti nakoupit podíl v ropných polích na Sibiři ve výši 800 milionů dolarů. Shell má zájem investovat až 20 miliard dolarů do těžebních projektů na Sachalinu, Total chce investovat 30 miliard dolarů do těžby zemního plynu na Jamalském poloostrově. Jeden ze zástupců ropných gigantů vyjádřil naději, že by příslušné dohody mohly být během ekonomického fóra uzavřeny.

Do Petrohradu zavítají také zástupci obchodníků s ropou dojednat s Rosněftemdodávky ropy. V loňském roce se například i díky protiruským sankcím povedlo ruskému Gazpromu jen těsně před zahájením fóra sjednat odběr zemního plynu s Čínou v celkové hodnotě 400 miliard dolarů.

vice-ekonomicky-denik zdroj: Ekonomický deník

Zdroje:
Ekonomický deník