Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Mohou adepti na Nobelovku za mír asistovat při veřejných popravách?

Mohou adepti na Nobelovku za mír asistovat při veřejných popravách?
Bílé přílby v Sýrii | zdroj: Profimedia

Každá doba i událost potřebuje své hrdiny a má je i válka v Sýrii. Jsou to příslušníci civilní obrany, nazývaní Bílé přilby, kteří v extrémních podmínkách zachraňují přeživší po náletech. Jejich obraz ale zdaleka není tak neposkvrněný, jak se prezentuje v médiích. Mnozí ze záchranářů mají velmi blízko k radikálním islamistům, kteří je leckdy přímo označují za mudžahedíny. Rozruch před pár dny vyvolalo video, na němž Bílé přilby dokonce asistují při veřejné popravě.

Bílé přilby získaly od americké agentury pro mezinárodní rozvoj USAID už nejméně 23 milionů dolarů a příspěvky přicházely také od evropských vlád. Příslušníci syrské civilní obrany jsou také neocenitelným zdrojem informací pro západní média, dostalo se jim podpory od politiků i celebrit, byli navrženi na Nobelovu cenu za mír a film o nich The White Helmets získal letos Oscara jako nejlepší krátký dokument.

Západní média z velké míry nekriticky spoléhají na záběry, které jim členové Bílých přileb ze Sýrie poskytnou. O temné stránce jejich působení se přitom zmiňuje málokdo. Veřejnost se pak nestará o to, že syrské opozici podporované Západem dominují džihádistické skupiny, píše server AlterNet.

Nyní mají Bílé přilby na krku pořádný skandál, o němž se ale moc nepíše. Objevilo se video, které zobrazuje jejich příslušníky, jak asistují při veřejné popravě ve městě ovládaném rebely. Muži na videu byli jasně identifikováni podle typických bílých helem a vest s logem syrské civilní obrany. Jde přinejmenším už o druhý takový případ. 

Drastické video z popravy za asistence Bílých přileb si můžete pustit ZDE.

Video, které umístili syrští opoziční aktivisté na Facebook, ukazuje veřejnou popravu údajného zločince. Poté, co je střelen do hlavy, naběhnou Bílé přilby do davu a odnesou tělo na nosítkách. Jeden z jejich příslušníků pak oslavuje společně s okolostojícími čumily. Záběry byly pořízeny 16. května ve městě Jásim v jihosyrské provincii Dará, která bývá označována za centrum "umírněné" opozice.

O dva dny později vydala Syrská civilní obrana opatrně formulované stanovisko, v němž připustila účast svých členů na popravě. Kmenová rada je prý požádala, aby humánně odklidili tělo muže, který byl místním tribunálem odsouzen k smrti za vraždu. Vedení civilní obrany událost vyšetřilo a následně odvolalo šéfa týmu a dočasně postavilo mimo službu dva jeho členy.

Už v roce 2015 se objevily záběry, jak tým civilní obrany odklízí tělo muže zastřeleného členem fronty an-Nusrá. Také tehdy organizace v opatrně formulovaném stanovisku popravu odsoudila a tvrdila, že její členové jen plnili svůj úkol a pohřbili mrtvého.

Jsou Bílé přilby s islamisty jedna ruka?

Zachránit jeden život znamená zachránit celé lidstvo. Tento citát z Koránu je mottem Bílých přileb, záběry z poprav nicméně vyvolávají vážné pochyby, zda členové organizace skutečně fungují jako nestranní záchranáři, jak o sobě prohlašují.

Sporně jsou rovněž motivy zakladatelů a propagátorů organizace. Ta působí výhradně v rámci ozbrojené syrské opozice a úzce spolupracuje s Frontou dobytí Sýrie (Džabhat Fatah aš-Šám, někdejší odnož al-Káidy známá pod názvem an-Nusrá) a dokonce i s Islámským státem. Na sociálních sítích se co chvíli objevují záběry příslušníku Bílých přileb, jak triumfálně pózují s mrtvými syrskými vojáky nebo jak oslavují s džihádisty. Radikál Abdalláh al-Muhajsíní dokonce označil Bílé přilby za mudžahedíny.

Organizace na svých stránkách tvrdí, že její příslušníci už zachránili na 91 tisíc lidí a toto číslo denně roste. Kanadská novinářka Eva Bartlettová, která od začátku konfliktu už byla v Sýrii několikrát, tvrdí, že například ve východním Aleppu o Bílých přilbách nikdo neslyšel, třebaže organizace tvrdí, že zde její členové působí. A ve svém prosincovém projevu v OSN Bartlettová poukázala na to, že v záběrech poskytovaných záchranáři vystupují tytéž "recyklované" děti - v různé době a na různých místech.

Zdroje:
salon.com