Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Muž vrátil židům ocenění po té, co mu v Gaze zabili příbuzné

Muž vrátil židům ocenění po té, co mu v Gaze zabili příbuzné
Henk Zanoli | zdroj: twitter.com/@TIME_to_RESIST

Nizozemec Henk Zanoli spolu se svou matkou za války schoval židovského chlapce, kterému nacisté zabili oba rodiče. V roce 2011 za to byli odměněni medailí Spravedlivý mezi národy. Když o tři roky poté Zanolinymu izraelské stíhačky v pásmu Gazy zabily šest příbuzných, rozhodl se ocenění vrátit. Prý by to byla urážka jeho zesnulé matky.

Medaili Spravedlivý mezi národy uděluje Izrael lidem, kteří nejsou židé, ale během holocaustu židům prokazatelně pomáhali. O tom, kdo ocenění dostane, se rozhoduje v muzeu holocaustu Jad vašem v Jaruzalémě. V roce 2011 získal tuto medaili Nizozemec Henk Zanoli a jeho matka Johana Zanoli-Smit (in memoriam).

Medaile Spravedlivý mezi národy Medaile Spravedlivý mezi národy | zdroj: https://twitter.com/@13Annkatrin

Když v roce 1940 přišli do Nizozemska nacisté, Henkův otec je tvrdě kritizoval. Za to byl o rok později  poslán do koncentračního táboru. Přestože rodina již věděla, čeho jsou okupanti schopni, Johana a její syn Henk se rozhodli schovat v roce 1943 ve svém domě jedenáctiletého židovského sirotka Elhanana Pinta, kterému nacisté zabili oba rodiče. Všichni tři se dočkali konce války, Henkův otec ovšem v roce 1945 zemřel v táboře Mauthausen.

Když letos vzlétly izraelské stíhačky, nikoho nejspíš nenapadlo, že příběh pokračuje. Zanolinyho praneteř se totiž vdala za palestinského ekonoma Ismaila Ziadaha, který měl rodinný dům právě v pásmu Gazy. Když na dům dopadly 20. června bomby, zemřelo v troskách šest Zamaliho příbuzných.

Henk Zanoli Henk Zanoli (druhý z prava) na fotce s rodinou v roce 1942 | zdroj: https://twitter.com/SameerZuberi

"Pra-pravnuci mé matky ztratili svou babičku (z palestinské strany), tři strýčky, tetu a bratrance. Nechat si ocenění by byla urážka mé statečné matky, která riskovala život v boji proti útlaku a při záchraně lidského života," uvedl po útoku Zanoliny a ve svých jednadevadesáti letech vrátil medaili zpět na izraelské velvyslanectví v Haagu.

Zdroje:
mirror.co.uk, Haaretz