Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Mynář konečně zveřejnil plat. Měsíčně bere 120 tisíc čistého

Aktualizováno: Mynář konečně zveřejnil plat. Měsíčně bere 120 tisíc čistého
Hradní kancléř Vratislav Mynář | zdroj: Profimedia

Poté, co se hradní kancléř Vratislav Mynář několik týdnů bránil zveřejnit svůj plat, ustoupil. V rozhovoru pro Deník prozradil, že s odměnami bere 120 tisíc korun měsíčně. Podle serveru Lidovky.cz však jde o čistou mzdu, v hrubém tak bere více než 167 tisíc korun.

"Můj základní plat je necelých 80 tisíc korun, a když k tomu připočtu kvartální odměny, které jsou variabilní, tak plat dělá téměř 120 tisíc korun. Je to nejvyšší úřednický plat na Hradě," řekl Deníku.

Ze svého platu prý jednou ročně přispívá do prezidentského fondu na umoření státního dluhu a podporuje školu ve svých rodných Vřesovicích.

Server Lidovky.cz ale upozornil na to, že v dokumentu, který Mynář odevzdával Úřadu pro ochranu osobních údajů, uváděl čistý plat. "Průměrný čistý měsíční příjem v Kč u Vedoucího Kanceláře prezidenta republiky činí 119 636," cituje server z dokumentu. Dokonce úředníkům radil, aby si pro zjištění hrubé mzdy částku vynásobili koeficientem 1,4.

Mynář říkal, že výši zveřejní poté, co k tomu dostane kladné stanovisko od ochránců osobních údajů. To dostal. V rozhovoru tvrdí, že se zveřejněním otálel ze strachu, že by stejně jako před lety vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová dostal za zveřejnění platů zaměstnanců pokutu.

Na veřejnost se nedostane jen Mynářův plat. V pondělí budou na stránkách Pražského hradu vyvěšeny i platy a odměny kancléřova zástupce a všech ředitelů odborů.

Zdroje:
denik.cz, lidovky.cz