Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Mynář lobboval kvůli kauze Lány, uvedl exministr Pelikán

Mynář lobboval kvůli kauze Lány, uvedl exministr Pelikán
Hradní kancléř Vratislav Mynář | zdroj: Profimedia

Exministr spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že u něj hradní kancléř Vratislav Mynář opakovaně lobboval ohledně kauzy Lány. Informaci přinesl Radiožurnál. 

Mynář dle exministrových slov naléhal, aby Pelikán podal stížnost pro porušení zákona v případu Lesní správy. Mynář měl dát Pelikánovi podnět do ruky. Ministr prý podnět odnesl na příslušný odbor a zaevidoval ho, Mynář však prý pak dlouhé měsíce s Pelikánem toto téma otvíral při jakékoliv příležitosti. 

V kauze Lány policie před dvěma lety obvinila Mynářova podřízeného, tehdejšího šéfa lánské obory Miloše Baláka, kvůli předražené zakázce v hodnotě stovek milionů. Obvinění čelí ještě jeden podnikatel. 

Ministr stížnost nakonec nepodal. 

Stížnost pro porušení zákona je mimořádný opravný prostředek, v trestních případech může změnit rozhodnutí. Podle statistik Radiožurnálu vyplývá, že ministři podali za posledních pět let 350 stížností - soud vyhověl v 85% případů. 

Ve stížnosti Lesní správa dle Radiožurnálu tvrdí, že policejní prohlídku měl povolit jiný soud a policie tak měla získat dokumenty nezákonně. Pokud by byla stížnost podána a bylo jí vyhověno, policie by zřejmě nesměla získané dokumenty použít. 

Balák odmítl případ komentovat. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček vzkázal, že na Pelikánovo tvrzení nehodlá reagovat, exministr je podle něj "zhrzený". 

Mynář prý lobboval i u následujícího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. "Ten ale dokument odmítl převzít a Mynáře odkázal, aby stížnost poslal písemně na podatelnu, píše iRozhlas.cz s odkazem na zdroje z ministerstva. 

Robert Pelikán odešel loni z politiky, nyní pracuje jako advokát. Jan Kněžínek opustil funkci letos na jaře. 

Zdroje:
www.irozhlas.cz