Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Na kávu s náckem. Hrnky nakladatelství Naše vojsko rozšířily sortiment o další zločince

Na kávu s náckem. Hrnky nakladatelství Naše vojsko rozšířily sortiment o další zločince
Hrnek s Hitlerem | zdroj: eshop nakladatelství Naše vojsko

Poptávka zákazníků po hrncích s vyobrazením nacistických zločinců z produkce nakladatelství Naše vojsko je podle všeho taková, že je sortiment opět o něco širší. Vedle již "zavedeného" Hitlera a Heydricha jsou to například hrnky s Himmlerem, Eichmannem, Göringem a Goebellsem, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Ředitel a majitel nakladatelství Naše vojsko Emerich Drtina na dotazy novinářů opakuje totožné věty o tom, že "nabídku produktů na našem e-shopu ovlivňuje poptávka zákazníků" a že se jedná o prodej sběratelských předmětů.

Vrah za 299

Cena za kus je 299 korun. Nakladatelství hrnky označuje za sběratelskou edici, sortiment inovovalo například i tím, že fotografii Adolfa Hitlera a J.V. Stalina umístilo do červené kraslice.

Na svém eshopu se nakladatelství jistí větou, že "v případě konkrétních osob se nejedná o propagaci žádné ideologie ani o porušování zákonů České republiky".

"Nakladatelství Naše vojsko si váží všech obětí druhé světové války i těch, kteří bojovali proti nacismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách, či v domácím odboji," stojí dále.

Novou sérii hrnků (a dalších předmětů) s nacistickými zločinci (ale například i se sovětským masovým vrahem J.V. Stalinem) nabízí Naše vojsko i díky tomu, že vloni v srpnu policie odložila prošetřování nabídky předmětů s podobiznami diktátorů Hitlera či Stalina s tím, že není protiprávní.

Kupte si i Kajínka

"Ve věci nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička, bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti," citoval tehdy server iRozhlas mluvčího policie Jana Daňka.

Policie případ odložila s tím, že "v českém právním řádu není jakýmkoliv způsobem kodifikován obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů, či osob".

V rozhovoru pro HlídacíPes.org takový přístup kritizoval ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát: "Zákon je obecný, nemluví o tom, zda propagace nacismu je slovem, obrazem, nebo na hrnku. Je to jen způsob, jak se vylhat z problému."

Nakladatelství Naše vojsko se zaměřuje na vydávání publikací s vojenskou, historickou a technickou tematikou, vzniklo již v roce 1945 pod hlavičkou Ministerstva obrany. Spadalo pod něj až do roku 1996. V roce 2000 se stal majitelem nakladatelství Emerich Drtina. I jeho podobiznu lze mimochodem zakoupit natištěnou na bílém hrnku.

Sortiment "sbírkových předmětů" se postupně rozšířil i na nový okruh osob. Zájemci mohou zakoupit hrnky například s vyobrazením mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, podnikatele a moderátora TV Barrandov Jaromíra Soukupa, komunisty Zdeňka Ondráčka či vraha Jiřího Kajínka. V sortimentu je ale například i popelník s obrázkem Milošem Zemanem.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

 

Zdroje: