Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Na Okamuru čekají v Kremlu, o Babišovi tam iluze nemají

Na Okamuru čekají v Kremlu, o Babišovi tam iluze nemají
Tomio Okamura | zdroj: Profimedia

Rusko v Poslanecké sněmovně bude sázet na SPD Tomia Okamury. Od vlády Andreje Babiše, kterou právě jmenoval prezident Miloš Zeman, žádnou otočku směr Moskva v Kremlu nečekají. 

Na české politické scéně panuje pro Rusko nejlepší konstelace od sametové revoluce. Na Pražském hradě sedí prezident, který je k Moskvě vstřícný. Do Poslanecké sněmovny se dostaly strany, které s ruskou politikou nemají zásadní problém nebo jí nepokrytě fandí. Ani nově jmenovaný premiér Andrej Babiš nevidí v Rusku zásadní bezpečnostní hrozbu.

Má Česká republika nakročeno k tomu, aby se z ní stal ruský trojský kůň v srdci Evropské unie? V Moskvě si to nemyslí. Jak sdělil v rozhovoru pro Tiscali.cz docent Ruské státní humanitní univerzity Vadim Truchačov, Kreml neočekává zásadní obrat ve vzájemných vztazích. Bude však sázet na některé české politické síly.

Podle experta na středoevropskou politiku se Rusko zaměří na spolupráci s Okamurovým hnutím Svoboda a přímá demokracie. Na peníze, které Kreml dopřál třeba francouzské političce Marine Le Penové, bude ale česko-japonský podnikatel čekat marně. Spolupráce bude spíš politická - jako s maďarskými nacionalisty z Jobbiku.

  • Co Rusko očekává od vlády Andreje Babiše, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman?

Očekávám, že Babišova vláda bude pokračovat v politice prosazovanou vládou Bohuslava Sobotky. To znamená, že nový kabinet nezruší ekonomická omezení, ale nebude je ani zpřísňovat.

Navzdory tomu, že Andrej Babiš sám zpochybnil účinnost sankcí, nemyslím si, že dojde k nějakým změnám. Možná, že zkusí požádat Brusel o zrušení některých omezení. Ale to záleží na konečném složení vlády, jak se k tomu postaví.

  • Na postu ministra zahraničí je Martin Stropnický, který je pověstný svým zásadním proevropským postojem...

Pana Stropnického vnímá Moskva dvojace. Velice příkře jako ministr obrany hovořil o Rusku, ale na druhou stranu je ze strany řízené Andrejem Babišem, a ten může mít na Stropnického páky.

  • Jak vnímáte samotného Andreje Babiše?

Do určité míry mě překvapilo, že tak bohatý člověk se stal premiérem relativně bohaté země s hlubokými demokratickými tradicemi. Překvapen jsem ale nebyl jeho výhrou ve volbách. Je to výrazný člověk a Češi mají, jak se mi zdá, zájem o to, aby zemi vedla výrazná osoba.

Ačkoliv si vláda Bohuslava Sobotky vedla dobře - v Česku je jedna z nejnižších nezaměstnaností v celé Evropské unii, dobré tempo ekonomického růstu, česká koruna je stabilní měna - problém vidím právě ve zmiňované výraznosti. Sobotka je obyčejný úředník, byrokrat, který neumí nápaditě vystupovat. Když jsem ho slyšel mluvit, tak jsem se nudil. Babišův projev je naopak zajímavý a živý. Babiš, na rozdíl od Sobotky, neodradil voliče.

Zdá se mi ale, že Babiš nemá jasně definovaný pohled na zahraniční politiku. V prvním roce vlády bude hledat svůj směr. Neočekávám proto, že dojde k nějakým změnám ve vztahu k Rusku.

  • V říjnu voliči rozdali karty takovým způsobem, že se v Poslanecké sněmovně objevilo hned několik stran sympatizujících nebo přímo podporujících Rusko a politiku Kremlu. Myslíte, že Moskva využije této situace?

Určitě ano. V Rusku budou velmi pozorně sledovat pana Okamuru. Bylo by zvláštní, kdyby ho ignorovali.

  • Co může Tomiu Okamurovi dát spolupráce s Ruskem a naopak, co může dát Rusku?

Pochybuji, že by Rusko přímo sponzorovalo SPD. Peníze Okamurovi nikdo dávat nebude. To je příliš nebezpečné v současné mezinárodní situaci. Myslím si ale, že bude mít otevřené dveře do nejvyšších pater ruské politiky. Budou ho přijímat v Kremlu, u premiéra Medveděva i na ministerstvu zahraničí.

To, co tvrdí pan Okamura, nepostrádá svou logiku. Skutečně se vzájemná obchodní výměna snížila, o určitou část ruského trhu české firmy přišly. Proto si myslím, že spolupráce bude těsnější. Okamurova SPD je pro Rusko nová strana, jakou kdysi byl maďarský Jobbik. SPD ale není tak radikální jako Jobbik.

  • Jak si vysvětlujete, že v Česku může uspět strana, která hovoří o uprchlické hrozbě, chce zakázat islám, když pro Evropu je hlavní hrozba Rusko?

Kdo je vnímán prostými obyvateli jako větší hrozba? Rusové, nebo ti, kteří přijeli z Blízkého východu? Pravděpodobnost teroristických útoků je spojována s těmi druhými. Někteří čeští politici vnímají jako hlavní hrozbu Rusko, ale copak Putin u vás vykukuje z každého křoví? Samozřejmě, že ne. Teroristická hrozba je ostřeji vnímána mezi lidmi. Do Rakouska nebo Německa to je z Česka kousek.

  • Očekáváte v dohledné době sblížení Česka a Ruska?

Myslím si, že naše vztahy se budou postupně zlepšovat. Budou se ale zlepšovat pomalu a ve stejném tempu, v jakém se budou zlepšovat mezi Evropskou unií a Ruskem. Určitě nedojde k bratrským vztahům jako v dobách SSSR nebo na panslavistické vlně. Ne. Jsme odlišné země, odlišné národy.

Naše vzájemné vztahy mohou být založeny na pragmatismu, především - jak říká prezident Zeman - na ekonomice. Tím mohou naše země jen získat. A k tomu bychom měli i směřovat.

Časem, jak se mi zdá, budou v Rusku výrazné protizápadní postoje utichat, ale nelze očekávat, že se Rusko změní v tradiční evropskou zemi. Když se to doposud nepodařilo Rumunsku nebo Bulharsku, tak sotva se v takovou zemi změní Rusko. I když Rusko částečně evropské hodnoty přijímá. Perspektivy proto naše sblížení má a vztahy se postupně budou zlepšovat.

Zdroje:
Vlastní