Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Na opravu silnic po zimě nejsou peníze

Na opravu silnic po zimě nejsou peníze
zdroj: tisková zpráva

"Na nápravu škod způsobených touto zimou máme jen dvě miliardy korun. Přitom jen na opravu silnic první třídy bychom potřebovali nejméně devět miliard," povzdychl si šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfréd Brunclík ve středečních Impulsech Václava Moravce.

Na kompletní opravu poškozených silnic nejsou finance, praskliny a jiná poškození se tak budou řešit pouze „záplatováním". "Pokusíme se to udělat maximálně kvalitně, aby silnice byly alespoň přijatelné, když už ne úplně kvalitní," řekl Brunclík.

Dále vysvětlil, že takové zdánlivě levné řešení se v budoucnu značně nevyplatí. "Nekvalitními opravami pouze přispíváme ke zvyšování dalších výdajů, protože takto opravené silnice nevydrží 20 nebo 25 let, jako kdyby se opravovaly kompletně. Stěží přežijí dva roky, ty nejhouževnatější nejvíce pět let."

Z fondů Evropské unie se podle Brunclíka už čerpalo dost, takže z této strany českým silnicím také pomoc nepřijde. "Musíme počkat, jestli dostaneme nějaké další peníze. S těmi, co máme teď, toho moc neopravíme."

www.parlamentnilisty.cz