Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Na otravu alkoholem zemřela již patnáctá obět

Na otravu alkoholem zemřela již patnáctá obět
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Metylalkohol má v Česku patnáctou oběť. Pitva potvrdila, že na otravu zemřela také jednašedesátiletá žena ze Zlína, řekl dnes mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Ženu lidé našli v úterý ráno v jejím bytě na sídlišti Jižní Svahy mrtvou. Na Zlínsku už na otravu zemřela v sobotu dvaašedesátiletá žena z Fryštáku, sousedé ji našli v jejím domě. Ve zlínské nemocnici leží s otravou metanolem již osm lidí. 

Byt zemřelé na zlínském sídlišti je nedaleko místa, kde podle jedné z vyšetřovacích verzí policie popíjeli v pondělí večer někteří z hospitalizovaných v nemocnici. Podle této verze si lidé koupili alkohol v obchodě na Jižních Svazích. Policie již dnes zadržela prodejce, který alkohol prodával. "Zatím nebyl obviněn, vyšetřování pokračuje," řekl mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Podle zjištění policisté zadrželi dodavatele alkoholu, ten však údajně také nebyl obviněn. 

Z osmi otrávených přijatých v nemocnici jsou tři v kritickém stavu. Nemocnice jsou schopny přijímat další pacienty. Kvůli otravám dnes zasedala také bezpečnostní rada Zlínského kraje, doporučila krajské hygienické stanici zřídit telefonní linku pro veřejnost. Kraj také doporučil obcím, aby strážníci kontrolovali obvyklá místa, kde se sdružují lidé popíjející alkohol a informovali o nebezpečí obyvatele. 

V úterý také zasedal ve Zlíně krizový štáb města. Primátor vyzval veřejnost k opatrnosti. Radnice v úterý i dnes varovala obyvatele prostřednictvím varovného informačního systému, po městě také jezdili městští strážníci v autech a informovali megafony.