Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Na platformu LIDEM už se plive. Za útokem Bártovci?

Na platformu LIDEM už se plive. Za útokem Bártovci?
zdroj: Mediafax

Název nové platformy Karolíny Peake LIDEM vzbudil rozpačité reakce. Už pár hodin poté, co byl oznámen, se stal terčem nevybíravých a vulgárních útoků. Podle mediálního analytika i členů platformy za nimi může stát třeba i guerrila Víta Bárty.

Karolína  Peake představila název své nové strany, tedy LIDEM, teprve ve čtvrtek. Název byl přijat velmi vlažně. Už pár hodin po jeho zveřejnění se totiž naplno projevila česká lidová tvořivot. Zavádějící název LIDEM, který je spojením počátečních slabik sousloví liberální demokracie, byl na internetu použit třeba v sousloví "Nas*at lidem".

Bártovci si rýpnou. Není divu

Podle mediálního analytika Jiřího Mikeše mohou za narážkami stát zejména političtí odpůrci nové strany. "Je jasné, že si do nich rýpnou. Bártovci i další politici, jimž nová platforma nevoní," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Název LIDEM je ale z jeho pohledu zvolený šťastně. "Jméno je dobré, ale ta strana je špatná," dodal se smíchem s tím, že ale není divu. Karolína Peake je podle něho ve velmi těžké situaci.

Sami členové nové politické iniciativy nejsou invektivami nijak překvapeni. Ani podle nich prý nelze vyloučit, že za útoky stojí jejich političtí odpůrci, třeba i z torza Věcí veřejných. "Může mě to mrzet, ale počítal jsem s tím. Už okolnosti posledních dnů napovídaly tomu, že nám někteří lidé rozhodně nebudou přát," řekl ParlamentnímListům.cz člen Peake platformy, Jiří Rusnok.