Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Na skok do Norimberku aneb vyzkoušeno za vás

Na skok do Norimberku aneb vyzkoušeno za vás
zdroj: tisková zpráva

Letos jsem si pořádně ještě neuvědomila, že se blíží Vánoce. Pouze v obchodních centrech jsem zaznamenávala davy zmatkujících lidí, kteří pobíhají po obchodech a netuší, co komu koupit. Vše se ale změnilo, když jsem přijela na jednodenní výlet do Norimberku.

Norimberk jsem navštívila poprvé. Je to krásné a čisté město s neuvěřitelně vstřícnými obyvateli, vždy ochotnými ukázat cestu a dokonce s vámi i kus popojít, abyste nezabloudili. Norimberský vánoční trh Christkindlesmarkt na náměstí Hauptmarkt je největším v Evropě a má tradici starou čtyři sta let. Každoročně ho zahajuje svým projevem vánoční anděl, který je symbolem zdejšího předvánočního času.

Krásné a vkusné stánky ze dřeva a látek mě lákaly k prohlídce zboží, které se v nich nabízelo. Samozřejmě jsem si zakoupila suvenýr v podobě blankytně modrého hrnečku s malovaným Norimberkem, na který jsem se už dlouho těšila. Hrnečky se prodávají plné svařeného vína, které mě zahřálo a povzbudilo k prohlídce dalších z přibližně dvou stovek stánků. Neodolala jsem ani špízu z čerstvých jahod v mléčné čokoládě, který chutnal ještě lépe, než vypadal.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Na oběd jsme si zašli do útulné restaurace v jedné ze zapadlejších uliček, stranou od turistického centra. Servírkou byla korpulentní veselá žena v dobových šatech, která neztratila úsměv ani ve chvíli, kdy zjistila, že jsme turisté. V celé restauraci byli pouze německy mluvící hosté, přesto se k nám chovala stejně přirozeně a mile, jako k ostatním. Posilněni vynikajícím pepřovým steakem a pivem z keramického korbelu jsme vyrazili na další procházení stánků. Kromě hraček, vánočních ozdob a teplých nápojů v památečních hrníčcích se stánky pyšnily typickými norimberskými perníčky a v okolí voněly norimberské párečky, které se servírují v opečené housce. Nakonec jsem neodolala a jednu housku s párkovým obsahem jsem si také koupila a doplnila sbírku hrníčků o další dva, bílý a červený ve tvaru botičky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Pro štěstí jsem si také zatočila zlatým kolečkem přání na Krásné kašně (Schöner Brunnen), kterou zdobí 40 alegorických postav. Městem pro dokreslení historické a vánoční atmosféry projížděly staré poštovní povozy tažené koňmi. Norimberk nabízí neopakovatelné kouzlo a atmosféru Vánoc.

Více informací naleznete zde:

http://www.germany.travel/cz/

http://www.germany.travel/cz/mesta-kultura/mesta/magic-cities/norimberk.html

http://www.christkindlesmarkt.de/