Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Nahému protestu ve Strakovce něco zásadního chybělo...

Komentář: Nahému protestu ve Strakovce něco zásadního chybělo...
Demonstrace FEMENu jsou ve světě pojmem, dívčí protestní skupina už vystupovala dokonce i před Putinem | zdroj: Isifa.com

Česku schází protestní tradice, alespoň v porovnání s řadou jiných zemí, kde se demonstruje hojně a především pořádně, poctivě. Kde jsou občané ochotni hájit vlastním tělem bohulibé ideje. Kde ženy nasazují do boje za svobodu, pravdu a lásku své obnažené vnady. Jak se ukazuje, u nás jsou ochotni protestovat polonazí akorát muži, a ještě navíc pouze dva, z nichž jeden vlastně ani není Čech.  

Od středeční vládní tiskovky se očekávala obvyklá nuda, takže se do Strakovky neobtěžovali takřka žádní novináři. Sál byl prakticky prázdný. Přitom tentokrát se přece jen nějaké pozdvižení konalo, byť ho nezpůsobil žádný z členů Sobotkova kabinetu.  

Mezi hrstkou zívajících a meditujících zástupců médií byly dvě osoby, které se za novináře jen vydávaly a na místech vyhrazených pro tisk čekaly na správnou chvíli. Svých "15 minut slávy" se dočkaly, když už byl premiér na odchodu. Strhly ze sebe svršky a ukázaly mu, co si myslí o postoji vlády vůči Rusku.

Šlo o slušně provedené body art vkusně doplněné v celkové kompozici o vlajky unie a aliance. Performance ale měla jednu zásadní chybu, chyběla prsa, tedy ta ženská. Nešlo o akci proslulých FEMEN, jejichž vnady už platí ve světě za pojem, ale oMEN, jak svou skupinu pojmenovala dvojice demonstrantů.

Jeden z nich se jmenuje Otakar van Gemund – Holanďan jako poleno, pravda v Česku prý žije už 25 let, takže obrázek si zřejmě udělat stihl. Druhým je vědecký pracovník Marek Hilšer. Na vládu se propašovali s novinářskými průkazkami, k nimž jim pomohl šéfredaktor časopisu Babylon Petr Placák (to je ten pěkný plátek, co je zdarma k dostání mimo jiné na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy).

nahý protest ve Strakovce Nahý protest ve Strakovce, jak ho zaznamenal a zveřejnil na Twitteru Tomáš Drahoňovský | zdroj: Twitter

Holanďan a vědec protestovali proti příliš vágnímu postoji vlády k uzurpátoru Putinovi a její nedostatečné podpoře suverenity Ukrajiny. Česko by se podle nich nemělo vykrucovat ze sankcí, které na Moskvu uvalil zbytek civilizovaného západního světa. A Ukrajincům by mělo konečně dodat nějaké zbraně.

Dvojici celkem rychle vyvedla ven ochranka, policie si pak ověřila její totožnost a vypustila ji do světa. Demonstranty nejspíš čeká přestupkové řízení. V protestech hodlají pokračovat, takže máme konečně šanci na pořádnou protestní tradici i u nás. Jen by se příště měli nechat policií trochu vláčet, jak to dělají profesionální demonstranti všude jinde. A nebo ještě lépe – vyslat do Strakovky s protiputinskými nápisy příslušnice něžného pohlaví. Ať z toho také něco máme.

Zdroje:
Vlastní