Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Národ se s Karlem Gottem rozloučí pohřbem se státními poctami

Národ se s Karlem Gottem rozloučí pohřbem se státními poctami
Karel Gott | zdroj: Profimedia

Podle prohlášení premiéra Andreje Babiše se nakonec vláda rozhodla upustit od státního pohřbu Karla Gotta. Rozloučení s umělcem se tak uskuteční formou pohřbu se státními poctami.

Tento typ pohřbu má jiné formální náležitosti. Zazní státní hymna, bude vyvěšena státní vlajka, nebude ale smuteční zasedání parlamentu a převoz zesnulého na lafetě. Organizace pohřbu se ujal sám premiér Babiš. Prezident Miloš Zeman již nechal stáhnout vlajky na půl žerdi až do dne konání pohřbu.

Veřejnost se se zpěvákem bude moci rozloučit 11. října od 8 do 22 hodin v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Mše pro zvané se uskuteční o den později od 11 hodin v katedrále svatého Víta, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik Duka.

Státní pohřeb podléhá jasně daným pravidlům a je určený výhradně prezidentům. Za posledních šedesát let se této pocty dostalo pouze Ludvíku Svobodovi v roce 1979 a Václavu Havlovi v roce 2011. Podle bývalého ředitele odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky Jindřicha Forejta by šlo o hrubé porušení pravidel a pohřeb se státními poctami považuje za adekvátní řešení. Jednání Hradu označil za porušení protokolu a zneuctění státního symbolu, jelikož stažení vlajky na půl žerdi podléhá přísným pravidlům a musí mu předcházet vyhlášení státního smutku.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Karel Gott

Záměr Andreje Babiše zkritizoval také katolický kněz Tomáš Halík a označil jej za "naprostou devalvaci hodnot a morální kýč". Babišův návrh o propůjčení katedrály sv. Víta pro smuteční ceremoniál je podle Halíka nevkusný a staví církev před morální zkoušku.

Náměstí nebo ulice Karla Gotta

Od úmrtí Karla Gotta se k jeho smíchovské vile na Bertramce přicházejí s Mistrem rozloučit stovky lidí. Karel Gott patřil mezi nejslavnější obyvatele Smíchova a podílel se i na různých charitativních projektech. Zástupci Prahy 5 proto zvažují, že vzdají Gottovu celoživotnímu dílu poctu pojmenováním ulice.

Podobný nápad zmínil také pražský primátor Zdeněk Hřib před radou hlavního města a koaličními partnery. Do úvahy připadá nějaké veřejné prostranství, které ponese zpěvákovo jméno. Tuto možnost je však ještě nutné projednat.

Zdroje:
aktualne.cz, Vlastní, čt24