Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Naše platy jsou diskriminační, tvrdí učitelé. Odbory stojí za nimi

Naše platy jsou diskriminační, tvrdí učitelé. Odbory stojí za nimi
zdroj: tisková zpráva

Platové tabulky pro učitele, to je téma, které chtějí znovuotevřít odboráři ve školství před novináři. Argumentují tím, že mladý nastupující pedagog dostane 20 tisíc, první zvýšení platu ovšem přichází až po šesti letech praxe a to o 250 korun. Po 27 letech zkušeností si učitel polepší prý jen o 1600 korun.

Odboráři také nesouhlasí s tím, že nastupující učitelé s diplomem berou často více peněz než jejich zkušení kolegové bez vysoké školy. Upozornil na to Český rozhlas.

„Chceme veřejné slyšení v Senátu, aby tam jednotliví ministři, kteří jsou za tuto problematiku zodpovědní, přednesli návrhy, jak právě toto vyřešit. A tam právě očekáváme, že karta bude na straně vlády, že je možnost změnit vládní nařízení a upravit tabulky, aby ti lidé, kteří odvádějí svoji práci a jsou plně kvalifikovaní, se dostali na odpovídající úroveň jako vysokoškoláci," vysvětlil k tomu pro rádio předseda školských odborářů František Dobšík.

Problém mají i školníci. Platy jim také nestačí

Není to podle něj však o tom, že by nějak chtěli diskriminovat vysokoškoláky a jejich vzdělání snižovat, ale "dotáhnout" ty, kteří jsou plně kvalifikováni, na úroveň vysokoškoláků

Celý článek na ParlamentniListy.cz