Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nástrahy jara, které není radno podceňovat

Nástrahy jara, které není radno podceňovat
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Sluníčko už sice hřeje, ale půda ještě vyhřátá rozhodně není. Proto by ženy měly být opatrné, aby je takzvaně neofouklo. Následky totiž mohu být velmi nepříjemné.

K prochladnutí jsou ženy mnohem náchylnější než muži. Třeba močové cesty žen kvůli rozdílné anatomické stavbě podlehnou zánětu rychleji a častěji než ty mužské. Většina zdravotníků se shoduje, že nemoci z nachlazení se vyskytují převážně v zimě a v chladném počasí především proto, že se lidé více sdružují v uzavřených místnostech, a viry tak přeskakují z člověka na člověka.

Ovšem neznamená to, že onemocnět nemůžeme i na jaře. "Naše tělo oplývá množstvím obranných mechanismů, kterými se dokáže s vetřelcem vypořádat. V tomto souboji 'kdo s koho' záleží často na nejrůznějších okolnostech. Stačí malé oslabení organismu a pohroma je tu. Takovým oslabením může být právě prochladnutí, ale i nadměrná únava či stres," říká lékař Jan Smutný.

Následkem nachlazení může propuknout viróza. "Přitom ale víme, že virus byl v našem těle přítomen již dávno předtím, než se projevil navenek. Inkubační doba běžné virózy je totiž nezřídka delší než týden," vysvětluje lékař.

Člověk napadený virózou kašle, kýchá, cítí se unavený, někdy má zvýšenou teplotu. Léčba bývá povětšinou věcí zvyku a naturelu té které postižené osoby. Někdo ulehne do postele a obklopí se hromadou léků, jiný virózu přechází a netrápí se ani vyděšenými pohledy svých kolegů v práci.

Chřipku je třeba vyležet

Chřipka je také viróza, ovšem pokud ji dostanete, dá vám pořádně zabrat. Obvykle se její přítomnost projeví teplotou a také celkový pocit schvácenosti je výrazně horší než u běžných viróz. Typický je také suchý dráždivý kašel.

"Chřipku bych nedoporučoval nikomu přecházet. Nejen, že dotyčný nakazí další lidi, ale zadělává si na vlastní, mnohem větší problémy," říká Smutný. Ty se v budoucnu mohou projevit třeba nálezem na srdci či onemocněním kloubů.

Pozor na propocené triko

Pokud patříte k aktivním sportovcům, můžete prochladnout také z propoceného prádla. Odborníci proto doporučují při sportu používat funkční oblečení, které je vyrobené z vláken, jež neabsorbují vodu či lidský pot. Skládá se zpravidla ze tří vrstev, z nichž každá má svůj úkol. Díky tomu máte zajištěný odvod potu od těla, prádlo však zůstává suché.

Termoregulační schopnosti má i ovčí vlna, která dobře izoluje od okolního chladu. "Je-­li tělo rozehřáté sportem či jinou tělesnou aktivitou, nebo dokonce opocené, je zásadně nevhodné vysedávat v chladu. Rizikové je třeba časné jaro, kdy vysvitne sluníčko a vzápětí začne foukat vítr," upozorňuje lékař.

Zánět močových cest

Po prostydnutí se obvykle dostaví častější běhání na toaletu. Pojem nastydlý močový měchýř zná každá žena. Problém obvykle poleví popíjením urologického čaje. V případě že k úlevě nedojde, platí jedno základní pravidlo, a tím je návštěva lékaře.

Ne že by vás to okamžitě zbavilo krutých bolestí – tedy pálení a řezání při močení, ale nasazené léky pomohou odvrátit další komplikace – například zánět ledvin. "Máte-li tedy palčivé problémy při močení, v moči je třeba dokonce i příměs krve, bolí vás podbřišek a moč má specifický nepříjemný zápach, nic neodkládejte," radí lékař.

Záněty močových cest se také často objevují po psychickém vypětí: Po rozchodu či rozvodu, při zjištění, že partner byl nevěrný nebo tehdy, máme-li dlouhodobé neřešené problémy se svou drahou polovičkou, které se snažíme zamést pod koberec. Kdo tedy trpí na chronické záněty močových cest a sotva se dostane z jednoho, spadne do druhého, měl by se kromě posílení imunity podle čínské medicíny zamyslet nad svými vztahy a nad tím, jestli je v nich šťastný.

Od prochladnutí až k blokádě zad

Ne nadarmo maminky dcerám dříve radily, aby nosily košilku a zastrčily si pořádně triko. Akutní (jednorázové) bolesti zad jsou často způsobeny právě povětrnostními vlivy (vlhkost, studený vítr, chlad). Počasí, které  v současné době vládne, může být nevyzpytatelné a během malé chvíle se měnit. A tak se nám může stát, že s málo oblečením prochladnete a s příliš mnoha vrstvami se zase zpotíte a následným ofouknutím nastydnete, což se může projevit akutními bolestmi zad.

Ty způsobuje náhlé strnutí svalů v určité části páteře, s nímž je spojená i blokáda krve v dané oblasti. "Stažené svaly dráždí nervová zakončení, což vede k úporným bolestem, které zabraňují pohybu ve smyslu úklonu, předklonu či otáčení, v bolavém místě dochází k ostré, často vystřelující bolesti," vysvětluje neuroložka Hana Řeháčková.

Jak léčit akutní bolesti?

Ať už vás záda začala bolet při práci na zahradě, nebo během jarního úklidu, nečekejte, až bolest ustoupí. Pomáhá klidový režim, který je rozhodující, tělo totiž potřebuje klid.

"Nesnažte se velkou blokádu za každou cenu rozhýbat – pro organismus to může znamenat jen další stres a hrozí větší zablokování. Důležitý je i dostatek tekutin, k tišení bolesti můžete využít i analgetika, bolest pak většinou odezní," říká Řeháčková a dodává, že pokud bolesti nepoleví, je nutné navštívit odborníka.

Otužilejší vyhrává

Ne nadarmo se říká, že otužilci nebývají nemocní. Je to pravda. A proto, pokud nechcete být nemocní, začněte se otužovat. Nejlepším obdobím je léto. Začít můžete vlažnou či studenou vodou na závěr sprchování, důležité je začít odspodu. Chodidla, pokračujte bérci, koleny, až se dostanete k trupu. A postupně můžete ochlazovat sprchou celé tělo.

"Otužování není vhodné při akutních onemocněních doprovázených horečkou," upozorňuje Smutný. Dobrou obranu organismu si vytvoříte také dostatečným množstvím vitamínů, kvalitním spánkem a také tím, že se nebudete nepřetěžovat.

Zdroje:
Vlastní