Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Nečas naznačil: Politici se musí mírnit. Vláda už nesmí popouzet občany

Nečas naznačil: Politici se musí mírnit. Vláda už nesmí popouzet občany
Petr Nečas. | zdroj: Mediafax

Rostoucí napětí v ODS související s uvadající podporou strany zřejmě přiměly premiéra Petra Nečase, aby oprášil politickou poučku, že v závěru funkčního období nepřicházejí vlády s žádnými kontroverzními zákony. Rok a čtvrt zbývající do nových voleb se mají ministři vyvarovat nepopulárních témat a předkládat zákony, které bude veřejnost přijímat pozitivně.

Ať už pud sebezáchovy nebo nepsaná politická tradice vedly předsedu vlády Petra Nečase k rozhodnutí ve zbývajícím roce a čtvrt funkčního období veřejnost ničím moc nedráždit. Hospodářské noviny informovaly o tom, že premiér už neoficiálně požádal své ministry, aby seškrtali své nápady na minimum a aby nepředkládali nic kontroverzního. Naopak ve sněmovně bude chtít koalice projednávat ty zákony, které veřejnost přijímá pozitivně, jako je třeba zákaz kouření v restauracích.

Za oběť tradici, podle níž vlády ve druhé polovině svého funkčního období nečiní nepopulární kroky, by mohl padnout i občanský zákoník, jenž měl platit od ledna příštího roku, ale i daňová reforma, která je navázaná na zavedení jednotného místa pro placení daní a pojistného. Pod stůl zřejmě spadne i rozsáhlá přeměna stavebních úřadů, na níž už dva roky pracuje ministerstvo pro místní rozvoj. A tak nic převratného už zřejmě nelze od Nečasova kabinetu očekávat.

Ministr Bendl je připraven předložit antibyrokratický zákon

„Předložím vládě, co je v rezortu nejnutněji třeba,“ říká pro ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Petr Bendl, jenž se zřejmě zařadí mezi ty členy vlády, kteří by mohli koalici přinést alespoň nějaké plusové body. „Oproti plánu jsem připraven předložit tzv. antibyrokratický zákon, na kterém pracujeme s odborníky z nevládních organizací již delší dobu. Ten by měl z naší legislativy vytáhnout nadbytečné agendy, které jsme si nad rámec povinností jako člen Evropské unie na sebe vymysleli,“ uvádí Petr Bendl jeden ze zákonů, jenž by veřejnost zcela jistě uvítala.

Zdroje: