Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Necháme padnout vládu, ozvalo se z VV. Jde o rozpočet

Necháme padnout vládu, ozvalo se z VV. Jde o rozpočet
zdroj: tisková zpráva

Čtvrtek měl být dnem jednání a diskusí o státním rozpočtu pro příští rok. A rozhodně se dalo očekávat, že bude dnem plným napětí. To se ukázalo hned po poledni, kdy nakonec bylo jednání přerušeno.

Ve vládě "napnelismus" vyvolávají hlavně ministři Věcí veřejných - dopravy a školství. Jak Pavel Dobeš, tak i Josef Dobeš se nechtějí smířit se škrty, jež v jejich rezortech navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pokud jim nebudou peníze, jež považují za nezbytné pro fungování rezortů, přidány, jsou připraveni rozpočet nepodpořit. Již před časem však premiér varoval, že by to znamenalo rezignaci ministrů, kteří vládu nepodpoří či dokonce pád vlády. Člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný i tuto variantu připustil jako možnou.

Premiér Petr Nečas (ODS) totiž už před měsícem řekl, že pokud budou někteří z ministrů hlasovat proti navrhovanému rozpočtu, mohlo by to znamenat pád současné vlády.

Jak se zdá, toho si jsou Věci veřejné jako jedna ze stran vládní koalice velmi dobře vědomé. A zřejmě se ani této možnosti neobávají.

"Ano, je to možné - pokud peníze naši ministři do svých ministerstev neobdrží, aby mohlo fungovat nadále regionální školství a nemusely být zastaveny ani investice do výstavby dopravní infrastruktury, může se skutečně stát, že pro rozpočet Věci veřejné ruku nezvednou. A to dokonce i s tím rizikem, na které upozorňoval premiér Nečas. Dalším pádným důvodem, který by mohl vést až k takovémuto razantnímu řešení, je také ignorace dvou nálezů Ústavního soudu kolem hazardu," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec Josef Novotný.

Ministr dopravy Pavel Dobeš, kterému byl rozpočet pro jeho rezort očesán bezmála o 20 procent, chce, aby do jeho resortu bezpodmínečně bylo přidáno ještě devět miliard korun. Jeho jmenovec ministr školství Josef Dobeš také požaduje, aby do seškrtaného rozpočtu dorazily nějaké peníze navíc.

Nebudou peníze? Nezvedneme pro rozpočet ruku

Oba přiznali už ve středu, že v případě, že se tak nestane, nebudou pro rozpočet hlasovat.

Návrh rozpočtu na rok 2012 pro ministerstvo dopravy počítá s 34,4 miliardy korun, což je meziroční snížení o zhruba osm miliard. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) dostane 37 miliard. A to je podle ministra P. Dobeše málo. I proto ve čtvrtek předloží vládě seznam staveb, které by kvůli škrtům nemohly být dokončeny.

"Pokud teď budeme rezignovat na výši rozpočtu, tak se nám v roce 2015 stane, že EU vrátíme mezi 20 a 36 miliardami korun. To je velmi špatné a nehospodárné řešení," řekl České televizi.

Chápe však prý, že necelých devět miliard, které požaduje, není zrovna málo. Viděl by ale prostor pro jejich získání z úspor v kapitole státního dluhu, v rozpočtové kapitole Všeobecná pokladní správa a také v kapitolách některých resortů. Naznačil například resort práce a sociálních věcí. Právě tento rezort si přitom nejvíce polepší, poněvadž do něj půjde nejvíce financí. Ty však budou využity pro výplatu důchodů a penzijní reformu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz