Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nejhorší vánoční dárek? Adrenalinový zážitek nebo přípravek na hubnutí

Nejhorší vánoční dárek? Adrenalinový zážitek nebo přípravek na hubnutí
Poukaz na adrenalinový zážitek pod stromečkem Čechy příliš nepotěší | zdroj: ThinkStock

Češi jsou ve vánočních přáních nenároční. Jsou nejradši, když jim někdo koupí knihu nebo maličkost z lásky. Naopak příliš radost jim neudělá poukaz na adrenalinový zážitek, erotické prádlo nebo přípravek na hubnutí. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Během letošních Vánoc plánují Češi utratit nejčastěji mezi jedním a pěti tisíci korunami. Oproti předchozímu roku ale mírně stoupl počet lidí, kteří se plánují kvůli dárkům zadlužit. "Mírně vzrostl počet respondentů, kteří uvedli, že na dárky nemají letos finanční prostředky," nabízejí vysvětlení autoři průzkumu s tím, že letos na dárky nemá peníze 4,3 procenta lidí.

Horší ekonomická situace se podepisuje i na tom, co si lidé přejí pod stromeček. Nejčastěji jsou to knihy, maličkosti z lásky a téměř polovina lidí je ráda za každý dárek. Třeba elektroniku by rádo od Ježíška dostalo jen 4,4 procenta dotázaných. Je však pravděpodobné, že u ní lidé spoléhají na povánoční slevy. "Nákupu spotřebního zboží v povánočních slevách hodlá letos využít v souhrnu 44 procent veřejnosti," uvádí průzkum.

A co naopak lidé pod stromkem najít nechtějí? "Za nejméně žádaný nebo spíše nevhodný dárek považuje 9,8 % dotázaných poukázku na adrenalinový zážitek. Nevhodné je coby vánoční dárek i erotické prádlo či erotické pomůcky, a to z pohledu 8,6 % respondentů," ukázala anketa. Hned v závěsu jsou pak přípravky na hubnutí (7,5 %), alkohol či ponožky.

Průzkum se uskutečnil od 2. do 9. prosince a zúčastnilo se ho téměř 7400 Čechů ve věku 18 až 69 let. 

Zdroje:
Vlastní