Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nejšťastnější na světě jsou potomci Vikingů. Proč právě oni?

Nejšťastnější na světě jsou potomci Vikingů. Proč právě oni?
Vikingové prostě uměli žít. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Dánové jsou nešťastnější národ na světě. Jejich recept na štěstí se dá popsat v sedmi bodech. Hned první může překvapit. Lze ho shrnout do tří slov: Jezte, pijte, hodujte!

Štěstí je krásná přepychová věc, anebo taky muška zlatá, která nejčastěji usedá na Dány. Jejich zemi vyhodnotila Columbijská univerzita v New Yorku za nejšťastnější.

Ve studii na zakázku OSN univerzita porovnává státy podle "indexu štěstí". Tento ukazatel tvoří mimo jiné hrubý domácí produkt na obyvatele, průměrná délka (zdravého) života, svoboda volby nebo štědrost společnosti.

Na otázku, proč se potomci Vikingů v hodnocení nejšťastnějších národů umístili jako první (Čechům patří v žebříčku 156 států 27. místo), dává odpověď kniha dánského sociologa Meika Wikinga The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well (Malá kniha hygge: Dánský způsob, jak dobře žít).

Dánské slovo hygge nemá přesný jednoslovný překlad do češtiny, dá se popsat jako pocit pohodlí nebo útulnost domova. "Není to věc, ale atmosféra," píše Wiking v předmluvě ke své knize a upozorňuje, že to je patrně nejpoužívanější slovo v Dánsku.

Wiking, zakladatel a ředitel Výzkumného ústavu štěstí v Kodani, shrnuje tajemství dánského štěstí do sedmi bodů. Hned ten první může leckoho překvapit.

1. Jezte, pijte, hodujte

Dánové si dokážou užít dobrého jídla. Až na výjimky nehledají štěstí a kondici ve zdravé výživě nebo dokonce dietách. Dopřávají si slaninu, cukrovinky, čokoládu. Spotřebují kvanta kávy, patří k největším pijákům piva, byť za Čechy zaostávají. Popíjejí také víno a rádi si přihnou pálenky. Jí a pijí zkrátka tak, aby byli v pohodě, aby uspokojili svou duší. "Čas na jídlo bývá pro Dány pauzou ze zdravého životního stylu," upozorňuje Wiking.

Své stravovací návyky nechtějí potomci Vikingů měnit. Levicová vláda se je před pěti lety snažila odradit od nezdravých pokrmů tím, že na tučné potraviny uvalila devítiprocentní daň. Jenže Dánové vyráželi za levnějšími tuky do Německa a Švédska. A když nakupovali doma, vyhledávali dál tučné a nezdravé potraviny, vesměs si ale vybírali ty levnější (a tedy méně kvalitní), aby se s daní z tuků vešli do rodinného rozpočtu.

Důležitý poznatek: Dánové neprahnou po tom, aby žili dlouho, dávají přednost kvalitě života.

2. Buďte spolu

Wiking v knize cituje Angličanku Cathy Strongmanovou, která se přestěhovala z Londýna do Kodaně a popisuje Dánsko z pohledu outsidera. "Pracovat po půl šesté odpoledne je tady pokládáno za strašnou věc, a pokud pracujete o víkendu, dívají se na vás jako na blázna. Cílem je, aby rodiny byly na konci každého pracovního dne spolu," líčí tato novinářka poznatky ze země královny Margrethe II. "Nikde jinde v Evropě se pro rodinu nedělá tolik jako v Dánsku."

Dánové mají dostatek volného času. Průměrná týdenní pracovní doba je jen 33 hodin.

3. Nenechte nikoho padnout

Dánské království má propracovaný sociální systém. Sociální stát podporuje nejen levice, ale ctí ho také pravicové strany. Její součástí je hustá síť neziskových organizací, které pomáhají lidem v nouzi. Jistě, není to zadarmo, Dánové platí vysoké daně, ale nebouří se.

"Sociální stát má v zemi širokou podporu. Lidé uznávají, že kolektivní bohatství má být využito ve prospěch nejslabších," píše Wiking.

4. Zvelebte si domov

Domov dává životu smysl, říkají Dánové a pečlivě ho zvelebují. Tím je možné vysvětlit dánskou vášeň pro design. Dánsko je Mekkou designérů, právě v tomto severském království se udělují designérští Oscaři – ceny INDEX.

Jednoduchý závěr: Věci, které nás obklopují, ovlivňují naše rozpoložení, mají vliv na to, zda se cítíme šťastni, zda jsme v pohodě.

5. Vyjděte do ulic

Kodaň je dlouhodobě řazena mezi města s nejvyšší kvalitou života na světě. Město bez zbytečných emisí a zbytečného hluku, místo rozlehlých parkovišť stojany na kola. Pokud přijedete do práce na bicyklu, projeví se to jak na vašem výkonu, tak náladě. Pohyb vám do mozku dodá endorfin, který je nazýván hormonem štěstí.

Uvolněný životní styl dánské metropole s věhlasným zábavním parkem Tivoli a přístavem plným krčem se stal inspirací pro Ostravany, kteří ve svém městě vytvořili "malou Kodaň" – čtvrť pro setkávání a povalování v kavárnách a hospůdkách, kde auta nejsou vítána.

6. Užijte si Vánoce

Vánoce ("Jul") začínají vlastně už první pátek v listopadu, kdy brány pivovarů opustí vánoční pivo ("julebryg") a kdy palírny dodají do hospod a obchodů vánoční kořalku ("julesnaps"). Ten den se mnoho Dánů zpije do němoty. Z tohoto období také nejspíš pochází rčení "pije jako Dán".

Na Štědrý den se Dánové navštěvují – nejen příbuzní, ale také přátelé. Začínají už dopoledne, předávají si dárky, které potom večer doma rozbalují.

7. Zapalujte svíce

Dánové si dávají záležet na osvětlení, pečlivě vybírají lustry a lampy. Především jsou však posedlí svíčkami. Zapalují je doslova všude – nejen doma, ale také v zaměstnání nebo ve veřejných místnostech.

Zdroje:
Vlastní