Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Největší diamant slaví 115 let: Brusič si o něj zlomil hrot

Největší diamant slaví 115 let: Brusič si o něj zlomil hrot
Dva největší brilianty vybroušené z Cullinanu tvoří součást britských korunovačních klenotů, zbytek je v soukromém vlastnictví královny Alžběty II. | zdroj: Profimedia

Psal se 26. leden 1905, když v jihoafrickém lomu spatřil světlo světa největší surový diamant. Vážil přes půl kila, dostal jméno Cullinan a zdobí britské korunovační klenoty.

 

Traduje se, že když se podařilo známému amsterodamskému brusiči Josephu Asscherovi kámen velký jako pěst rozdělit, omdlel úlevou. Aby také ne, majitelem drahokamu byl britský král Eduard VII., který ho dostal k 66. narozeninám.

Mistr brusič kámen o váze 3106,75 karátu, tedy 621,35 gramu, studoval dlouhé měsíce, než se rozhodl konat. První pokus o rozdělení skončil nezdarem, o drahokam se zlomilo přichystané ostří.

Nakonec byl diamant rozdělen na devět hlavních broušených kusů, přičemž ten největší z nich Cullinan I neboli Hvězda Afriky má 530,2 karátu (106,04 gramu) a je největším čirým diamantem na světě. Zdobí žezlo britských korunovačních klenotů. Druhý největší – Cullinan II – je zasazen do koruny britského impéria.

Zbylých sedm velkých broušených diamantů je různě zakomponováno do korunovačních klenotů, přičemž všech devět hlavních kamenů je možné vyjmout z jejich čestného místa a nosit je samostatně jako brož. Což ostatně Alžběta II., která je – stejně jako zbylých 96 malých briliantů a neleštěné "drobky" – má v osobním vlastnictví, ráda a poměrně často dělá.

Zdroje:
Vlastní