Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Největší sklad jaderných zbraní střeží delfíni. Jsou lepší než radar

Největší sklad jaderných zbraní střeží delfíni. Jsou lepší než radar
Delfín při výcviku | zdroj: Profimedia

Kytovci s protáhlou usměvavou čelistí a vysokým dětským čelem pátrají po vetřelcích ve vodách, které obklopují 'sklad soudného dne'.

Žijeme v době technologických inovací a sofistikovaných přístrojů. Přesto se v některých situacích raději spolehneme na schopnosti zvířat. Jednoduše proto, že předčí naše smysly a všechnu naši vyspělou techniku.

Platí to jak o psech, tak o lachtanech a delfínech. Těmto zvířatům leckdy svěřujeme úkoly, které mohou rozhodovat o našich životech.

Delfíni tak plní poslání, ze kterého by se leckterému člověku rozklepala kolena: Střeží největší arzenál jaderných braní na světě. A ploutve se jim z toho neklepou.

Tento 'sklad soudného dne', jak ho nazval deník Seattle Times, je umístěn na ponorkové základně Kitsap u města Seattlu v americkém státě Washington. Na základně je zhruba čtvrtina z devíti tisíc amerických jaderných náloží. Nikde jich není víc.

profimedia-0152920556 S delfínem se snadno domluvíte | zdroj: Profimedia

Delfíni jsou na základně používání k pátrání po vetřelcích-potápěčích v zakázané zóně. Kytovec při tom využívá svůj mimořádně citlivý sonar. Vydává zvuky podobné cvakání a hvízdání a potom zaznamenává jejich ozvěnu.

Když delfín objeví ve vodě vetřelce, doplave si k veliteli stráže pro speciální bóji. S bójí pak dorazí zpátky k potápěči a umístí ji na jeho záda.

Zařízení se na vetřelce přichytí pomocí automatických chapadel a vynese ho na hladinu. Kromě toho vojáky o přesné poloze potápěče informuje transpordér, který součástí bóje a jehož signál zachytí obsluha radiostanice.

zdroj: YouTube

Inteligentní savce s protáhlou usměvavou čelistí a vysokým dětským čelem využívá několik armád. Americké vojenské námořnictvo je trénuje už od roku 1959. Zprvu je používalo zejména pro pátrání po minách.

Během války v Zálivu v roce 2003 delfíni vypátrali stovky min, které irácké námořnictvo rozmístilo podél pobřeží.

Delfíni pracují spolehlivě, určenou oblast prozkoumají mnohem rychleji a spolehlivěji než potápěči nebo technika. Navíc nezatěžují vojenský rozpočet, jako žold jim postačí ryby. Jejich služby jsou přitom k nezaplacení.

Zdroje: