Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Nemáte na pohřeb? Přijde vás utěšit úředník

Nemáte na pohřeb? Přijde vás utěšit úředník
zdroj: Mediafax

Podle ministerstva pro místní rozvoj, které je původcem nápadu, by se o truchlící pozůstalé měli starat zdravotní sestry, sociální pracovníci, ale i obecní úředníci. Každý z nich by mohl získat ministerské osvědčení specialisty, pokud by absolvoval přezkoušení.

Důvodem nového poradenství je podle ministerstva především fakt , že roste počet pohřbů bez obřadu a sociálních pohřbů na náklady obce. „Nerozloučit se s blízkými může mít vliv nejen na psychiku, ale i pracovní výkony lidí,“ vysvětluje ministerstvo. Nefunguje u nás prý přirozený systém pomoci pozůstalým a sekularizací společnosti byla smrt tabuizována. „Přitom rituály smutku a truchlení jsou nutné,“ vysvětluje Naděžda Špatenková z ministerské skupiny.

Faktem podle Lidových novin je, že dramaticky roste počet sociálních pohřbů. A nejen proto, že by lidé na poslední rozloučení s blízkými neměli. Někteří prostě jen chtějí ušetřit. Sociální pohřeb musí zemřelému vypravit obec, kde zemřel, pokud se k němu do 96 hodin od smrti nikdo nepřihlásí. Třeba ostravská čtvrť Poruba vloni vypravovala jeden sociální pohřeb týdně.

Pozůstalí by do pohřbu museli investovat obvykle více než deset tisíc, když nechají kremaci na obci a pak si vyzvednou urnu, zaplatí jen šest tisíc. Jenže takové „dodatečně proplacené“ pohřby se do statistik sociálních pohřbů vůbec nezapočítávají, proto se ani neví, kolik takových pohřbů proběhne. V každém případě se však prý situace v pohřebnictví stává alarmující.