Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Němcová: V ODS se dějí nedobré věci

Němcová: V ODS se dějí nedobré věci
zdroj: Profimedia

Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v(ODS) v rozhovoru pro Český rozhlas 1 Radiožurnál připustila, že se v ODS se v posledních dvou letech odehrály nedobré věci, které vedly k odchodu několika poslanců ze sněmovního klubu. I díky tomu si Němcová není úplně jistá, zda vláda v pátek dostane důvěru.

Má vůbec tato vláda ještě podporu sněmovny? Koaliční vláda se fakticky rozpadla poté, co VV opustily vládu a není tak jasné, o koho se vlastně v tuto chvíli opírá. Poslanci však podle Němcové přesto zasednou do lavic a projednají zákony, protože dosud nikdo nevyslovil vládě nedůvěru.

„Vládne se na základě toho, že dosavadní vláda ČR má stále důvěru parlamentu. O tom tak jasno nemám. Myslím, že se to jasně dozvíme až v ten pátek,“ myslí si předsedkyně sněmovny.

Koaliční smlouva by mohla zůstat tak, jak je

O koaliční smlouvě by se podle Němcové dalo formálně prohlásit, že zůstává v platnosti, protože se jí zavázala dodržovat vicepremiérka Karolína Peake i poslanci, kteří s ní v tuto chvíli spolupracují, byť se tak stalo ještě v rámci VV nebo jiných koaličních stran.  I sama ODS totiž ví, že v jejím klubu neprobíhá vše bez problémů. Její řady opustil např. poslanec Michal Doktor a podezřelou kauzou s odposlechy telefonických hovorů k tomu byl dotlačen i Pavel Bém, možná proto je k počínání vicepremiérky Peake shovívavější.