Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Neškodná politická mrtvola. Politolog se s Grossem nepáral

Neškodná politická mrtvola. Politolog se s Grossem nepáral
zdroj: Mediafax

Policie po letech otevřela kauzu kolem privatizace MUS z roku 1999 a začala vyšetřovat tři lidi z okolí expremiéra Stanislava Grosse. Jde však o dávnou záležitost a postava bývalého předsedy ČSSD je už tak ´provařená´, že by to nejsilnější parlamentní straně v očích veřejnosti nemělo nijak ublížit.

Usilovná práce švýcarských úřadů vyústí po letech nejen k podání obžaloby na bývalé spolupracovníky expremiéra Stanislava Grosse, ale přivedla i českou policii k tomu, aby znovu otevřela případ ve věci privatizace Mostecké uhelné z roku 1999. Třem lidem z Grossova nejbližšího okolí přišly na účty v zahraničí miliony korun, které údajně pocházely z podezřelé provize právě za prodej státního podílu v MUS.

Už začátkem letošního roku se v souvislosti s objevujícími se informacemi rozhodl bývalý předseda ČSSD Gross pozastavit své členství ve straně. „Přerušení členství je dočasná záležitost. Chtěl jsem tím přispět ke snížení politizace této věci. Nevnímám to jako unáhlený krok, ale jako pokus o odpovědný přístup vůči straně, na které mi záleží," uvedl tehdy Gross pro ParlamentníListy.cz. Páteční informace o posunu vyšetřování svého případu zatím Gross pro redakci nekomentoval.

O provařeném expremiérovi už nikoho nic nepřekvapí

Mohou sociální demokracii poškodit nové skutečnosti, které se v souvislosti s kauzou vynoří, i když jde o dvanáct let starou záležitost? „Právě proto, že se ta kauza objevuje opakovaně, tak by se to na preferencích ČSSD nijak odrazit nemělo. Navíc osoby, které jsou vyšetřovány, nyní se sociální demokracií nemají nic společného," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek, který působí na Masarykově demokratické akademii, spojené s ČSSD.

A ani osoba bývalého premiéra a šéfa ČSSD na vnímání strany ve veřejnosti nic změnit nemůže. „Grossova postava je natolik provařená, že lidé už o něm mají ucelený názor. A ať vyplave na povrch cokoli, tak jeho už mají lidé jasně zařazeného," tvrdí politolog, který připomíná, že z velké politiky už je Gross také mnoho let pryč.

Celý článek na ParlamentniListy.cz