Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Neštěstí, o kterém se anglické královně báli říct

Neštěstí, o kterém se anglické královně báli říct
Král Jindřich VIII. s manželkou Annou Boleynovou | zdroj: Profimedia

Anna Boleynová se zapsala do historie jako šlechtična, jejíž vztah a následné manželství s králem Jindřichem VIII. zasáhly do dějin Anglie - a nakonec zemřela na popravišti. Smutný osud však údajně potkal i jejího domácího mazlíčka. 

Psíka jménem Purqoy původně dostal bratranec Anny, Sir Francis Bryan, jako dar k počátku roku 1534. U Bryana však Purqoy nevydržel dlouho. Anna si ho totiž tak oblíbila, že malý hafan putoval do královských komnat. 

Psík však královnu těšil pouhých pár měsíců, neboť došlo k tragické nehodě - Purqoy vypadl z okna. Mnozí se báli královnu zpravit o tom, že její mazlíček už nežije a smutnou novinu jí prý sdělil až sám král. 

Anna měla i jiného psa, chrta jménem Urian. A zbožňovala i ptactvo. Ovšem až na dvě výjimky - pávy a pelikány. Tito krásní ptáci byli chováni v královské zahradě, královna si však stěžovala na hluk, který zvířata po ránu tropila. Anna údajně neměla ráda také opice, které naopak milovala její předchůdkyně, první manželka Jindřicha VIII., Kateřina Aragonská.

To, jaké rasy byl Purqoy, není jasné. Možná se podobal dnešním pudlům... Anna ho nepřežila dlouho. Upadla v nemilosti a nakonec ji, po obvinění z velezrady, cizoložství a incestu, popravili v londýnském Toweru. Bylo jí kolem 30 let. Její obrazy byly cíleně ničeny, ale zůstala po ní malá dcerka Alžběta, která se později stala jednou z nejslavnějších panovnic všech dob... 

Zdroje:
Wikipedia, https://www.theanneboleynfiles.com, http://www.anne-boleyn.com