Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Noční telefonáty Bílého domu. Obama hovořil s Porošenkem a Putinem

Noční telefonáty Bílého domu. Obama hovořil s Porošenkem a Putinem
Barack Obama před rozhodujícím minským summitem telefonoval s Porošenkem i Putinem | zdroj: Profimedia

Americký prezident Barack Obama obvolal před minskými rozhovory ukrajinského kolegu Viktora Porošenka a šéfa Kremlu Vladimira Putina. Není jasné, zda se s Porošenkem bavil o možnosti dodávek zbraní na Ukrajinu, každopádně ale ukrajinského prezidenta ujistil, že Washington bude dál pomáhat Kyjevu finančně. Telefonát s Putinem každá strana shrnula trochu jinak s tím, že se shodly jen na tom, kdo komu vlastně telefonoval. 

Bílý dům po telefonickém rozhovoru prezidentů oznámil, že Obama pohrozil Putinovi, že pokud Moskva bude dál posílat na východ Ukrajiny vojáky, a bude dál zásobovat tamní ozbrojence zbraněmi a penězi, "cena pro Rusko poroste".

Naopak tisková služba Kremlu uvedla, že státníci hovořili o nutnosti politického dialogu a diplomatickém řešení krize.

Obama dal Putinovi jasně najevo, že francouzsko-německá mise prezidenta Francoise Hollandea a kancléřky Angely Merkelové představují pro Rusko prakticky poslední možnost, které by se měl Kreml chopit, jinak to pro Rusko neskončí dobře.

Jenže soudě podle tiskové zprávy Kremlu, Rusové zaujali zdrženlivý postoj, což může znamenat prakticky cokoli. Pohrůžkou "rostoucí ceny", kterou Moskva zaplatí za další eskalaci konfliktu na východě Ukrajiny, mohl Obama mínit jak dodávky zbraní na Ukrajinu, tak další sankce proti Rusku. Ruská strana přitom tentokrát o škodlivosti dalších sankcí mlčela a kroky oponentů nijak zvlášť nekritizovala.

Americký Kongres například projednává vojenskou pomoc pro Ukrajinu ve výši miliardy dolarů, Putin ale o tom s Obamou zřejmě vůbec nemluvil, aspoň se o tom tisková oddělení obou stran nezmiňují.   

Dohoda o osudu Donbasu nicméně může být skutečně na spadnutí. Nasvědčují tomu horečné boje na východě Ukrajiny, které jsou nejtěžší za dlouhou dobu nebo možná dokonce za celou dobu konfliktu.

Kromě pokračujících bojů o Debalcevo a Kramatorsk v úterý zaútočil ukrajinský prapor Azov na pozice ozbrojenců u Mariupolu a obsadil v okolí města několik obcí. Obě strany se zřejmě snaží zaujmout co nejvýhodnější pozice před minským jednáním, na kterém se bude řešit demarkační linie. 

Zdroje:
Vlastní, Kommersant, Vědomosti