Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Nová aplikace umožní číst závratnou rychlostí

Nová aplikace umožní číst závratnou rychlostí
Elektronická kniha (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Představte si, že dokážete číst až čtyřikrát rychleji než nyní. Připadá vám to jako sci-fi? Kvalitní rychločtení je přitom na dosah. Bostonský projekt totiž přináší aplikaci s názvem Spritz, která umožňuje číst doslova závratnou rychlostí.

Autoři aplikace na webových stránkách vysvětlují, že pod slovem Spritz představují „rychlý, přímý nával informací, které jsou výborně uspořádány a je snadné je pochopit“.

Zatímco již známé metody rychločtení – vynechávání slov, nevyslovování čteného v duchu nebo letmé „skenovaní“ celých stránek – vyžadují důkladný trénink a často se při nich ochuzujeme o část obsahu, naučit se používat technologii Spritz podle dosavadního testování zabere jen pár minut. Aplikace navíc umožní číst bez informačních ztrát.

Slovo po slovu

Spritz dávkuje na displeji chytrého mobilního telefonu či tabletu text po jednotlivých slovech. Tato technika vychází z vědeckého poznatku, že běžnou rychlost čtení neomezuje tolik schopnost mozku zpracovávat text, jako spíš neustálé přesouvání pohledu mezi slovy a větami.

Během čtení trávíme ve skutečnosti pouze 20 procent času vstřebáváním obsahu, zatímco celých 80 procent času zabírá pohyb očí. Když se však text bude postupně objevovat v jednom jediném bodě na displeji, z běžných 200 slov se rychlost čtení zvýší až čtyřikrát. Aplikace přitom umožňuje uživatelské nastavení podle vlastních možností.

Hlavní trojice autorů projektu, odborníci na nové technologie Frank Waldman, Maik Maurer a Jamie Locke, strávila přípravou aplikace tři roky a netají se tím, že s ní má velké plány. Postupně ji chtějí vydat pro operační systém Android, jako Javascript pro internetové stránky a nakonec pro operační systém iOS.

Plánují také spolupracovat s jinými firmami, které by technologii Spritz učinily součástí vlastních produktů: programů na vyřizování e-mailů, elektronických map či on-line deníků. Technikou Spritz by se tak mělo již brzy číst na mobilech, tabletech či chytrých hodinkách.

Reading Reimagined

Podobně jako se kdysi za rozbřesku mobilních telefonů vryla značka Nokia do povědomí vlezlým heslem Connecting People, doprovázejí tvůrci Spritz svůj produkt možná ještě údernějším heslem Reading Reimagined (Proměněné čtení).

Vyzkoušet aplikaci lze na jejím oficiálním webu, zpřístupněna je ale zatím jen pro několik hlavních světových jazyků.  Číst se Spritzem s rychlostí 250 slov za minutu je vcelku pohodlná záležitost. Přibližně tak rychle ale čteme běžně.

Při rychlosti 600 slov za minutu, nejvyšší, jakou si lze prozatím vyzkoušet, však čtení připomíná závrať. S trochou cviku nejspíš půjde vnímat text i v takové rychlosti, romantika to však bude jen stěží.

S křížkem po funuse

Spritz je prozatím ve vývoji a teprve časem se ukáže, jaká bude jeho finální podoba. Výrazné zrychlení čtení zní přitažlivě, obzvlášť pro milovníky literatury, kterým se na policích či v elektronických čtečkách neustále hromadí nepřečtené knihy.

V záplavě nových titulů, zpráv ze světa a e-mailů může představa, že se jedna kniha dá zvládnout za dva dny místo za týden, vyvolávat pocit svobody. „Posláním Spritz je změnit způsob, jakým lidé čtou, a zrychlit, zjednodušit a zefektivnit komunikaci,“ tvrdí autoři projektu. A právě to může být nakonec největším úskalím Spritzu.

Zdá se, že vývoj v mnoha lidských činnostech už směřuje spíše opačně, tedy ke zpomalování a ochraně před informačním přehlcením. Autoři aplikace pro rychločtení jsou ale evidentně přesvědčeni, že rychleji a více znamená lépe.

Představa, že budoucnost čtení spočívá v dlouhém zírání na jeden bod na displeji, je navíc poněkud zvláštní a působí uměle. Přirozeností očních svalů je přece pohyb. Na tuto námitku autoři dopředu odpovídají nepříliš přesvědčivě tím, že oční svaly se jemně pohybují neustále, ať se díváme jakkoli upřeně. Zda bude dlouhodobé používání Spritzu skutečně pohodlné, z toho ovšem nutně nevyplývá.

Revoluce ve čtení nicméně s největší pravděpodobností přece jen nastane. Technologie Spritz se zdá být příliš lákavá na to, aby skončila v propadlišti dějin. Otázkou však je, zda autoři projektu nepřicházejí s rychločtením s křížkem po funuse. Stále více lidí totiž místo rychlosti hledá klid a před kvantitou dává přednost kvalitě.

Zdroje:
Vlastní