Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nová obvinění vůči CEFC: pašování zbraní do krizových oblastí a obcházení sankcí vůči Íránu

Nová obvinění vůči CEFC: pašování zbraní do krizových oblastí a obcházení sankcí vůči Íránu
Ilustrační snímek | zdroj: ¡kuba! on Foter.com

V New Yorku byla během dalšího předběžného slyšení před nadcházejícím soudem s Patrickem Ho, generálním tajemníkem neziskového křídla CEFC, vznesena nová závazná obvinění. Podle reportéra listu South China Morning Post předložila obžaloba soudu dokument o 32 stranách, popisující snahy Patricka Ho o ilegální obchod se zbraněmi, včetně dodávek vojenské techniky do krizových oblastí jako Libye či Jižní Súdán, na něž se v té době vztahovalo zbrojní embargo.

Ho měl rovněž domlouvat zbrojní dodávky do Čadu a Kataru, na něž se embargo nevztahuje.

Důkazní materiály pocházejí především z Hoovy emailové korespondence zabavené vyšetřovateli, a také ze svědectví senegalského ministra zahraničí Cheikha Gadio. Ten byl původně obviněn z korupce afrických politiků spolu s Hoem, ale minulý měsíc se dohodl s obžalobou na stažení obvinění výměnou za svědectví v procesu s Patrickem Ho.

Podle listu New York Times nové dokumenty také dokládají, že Ho domlouval s íránskými firmami obcházení sankcí prostřednictvím CEFC. 

"Před nadcházejícím soudem s vedoucím neziskového křídla CEFC Patrickem Hoem přibývají závažná obvinění proti celé společnosti, která byla také poprvé otevřené jmenována v souvislosti s korumpováním afrických představitelů. Lze očekávat, že u soudu samotného vyjde najevo řada dalších skutečností o praktikách společnosti," komentuje aktuální dění sinolog Martin Hála.

Nově odhalené skutečnosti by podle něho mohly být velmi nepříjemné pro české představitele, jež s CEFC spojili svůj politický osud. "Na prvním místě samozřejmě pro prezidenta Zemana, který stále ponechává ve funkci svého poradce zmizeleho předsedu CEFC Jie Ťien-minga," dodává Hála.

Úplatky na třech kontinentech 

Hoovi byla během slyšení zamítnuta další žádost o kauci. Soud se měl původně konat 5. listopadu, ale bude nejspíše odložen z procesních důvodů, mj. kvůli námitkám obhajoby proti přípustnosti některých důkazů.

Během slyšení byla také podle reportéra Inner City Press, který se soudním případem  CEFC dlouhodobě zabývá, poprvé naplno jmenována CEFC, a to jak její neziskové křídlo, China Energy Fund Committee, tak i společnost samotná – China CEFC Energy.  V dřívějších dokumentech bylo jméno CEFC opisováno jako "Energetická společnost se sídlem v Šanghaji".

Podle South China Morning Post navíc nový dokument popisuje také úplatek CEFC pro Johna Ashe, předsedu Valného shromáždění OSN v roce 2014. Původní obvinění z loňského roku uvádí pouze úplatek CEFC pro Ashova nástupce ve funkci předsedy VS OSN Sama Kutesu. Ten měl od Patricka Ho obdržet v roce 2015 půl milionu USD poté, co jmenoval předsedu CEFC a Hoova přímého nadřízeného Jie Ťien-minga svým čestným poradcem.

Téhož roku jmenoval jak známo Jie Ťien-minga svým čestným poradcem také český prezident Zeman. Ten ho v "čestné" funkci ponechal i poté, co Jie začátkem roku v Číně záhadně zmizel a je nejspíš zadržován disciplinárními orgány KS Číny.

Společností CEFC a jejím působením v České republice se podrobně zabývá i nové číslo časopisu Economist v souvislosti s vlivovými operacemi ČLR v Evropě.

Autorem článku je Sinopsis 

Sinopsis je projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia z.ú. Jeho cílem je podávat pravidelný přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů. 

Zdroje: