Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nově nakažených poprvé přes 15 tisíc, semafor všude zčervenal

Nově nakažených poprvé přes 15 tisíc, semafor všude zčervenal
Lůžka pro polní nemocnici v Letňanech - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Denní přírůstek lidí nakažených koronavirem v Česku dosáhl v pátek 15 252, čímž zhruba o 300 překonal dosavadní rekord ze středy. Nemocných je aktuálně 144 701 lidí, u většiny má onemocnění covid-19 mírný průběh. Hospitalizovaných je přes 5000 a počet úmrtí se blíží dvěma tisícům. Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy.

Koronavirem se dosud v Česku nakazilo 238 323 lidí, vyléčilo se 91 651 z nich. S nemocí covid-19 zatím zemřelo 1971 pacientů, za poslední týden počet vzrostl téměř o polovinu. V nemocnicích bylo ke čtvrtku 5044 nakažených, ve vážném stavu 751 z nich.

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů. Nově zčervenaly Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina. Nejvíc se v posledním týdnu nákaza šířila na Zlínsku, kde bylo za tu dobu potvrzeno zhruba 1004 případů na 100 000 obyvatel. Následují okresy Příbram s 936 nakaženými a Plzeň-jih s 929 případy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní.

Semafor sloužil k odstupňování restrikcí zaváděných hygieniky pro jednotlivé oblasti, nařizovalo se podle něj třeba uzavírání škol. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ale před měsícem upozornil, že semafor vzhledem k rychlému nárůstu počtu nakažených přestává mít smysl, protože celý zčervená.

Stát postupně zavádí opatření, která mají zabránit zahlcení zdravotnického systému pacienty s covidem-19. Po posledním zpřísnění je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Domovy mohou lidé opouštět jen při nezbytných cestách do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou, setkávat se mohou maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Důvěru veřejnosti v restrikce by mohla narušit situace kolem ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který omezení vyhlašoval a opakovaně žádal lidi, aby je dodržovali. Deník Blesk zveřejnil fotografie Prymuly odcházejícího bez roušky v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená. Ministr uvedl, že žádné opatření proti koronaviru neporušil, a odmítl rezignaci, k níž ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády proto navrhl Prymulovo odvolání prezidentu Miloši Zemanovi, který ale rozhodnutí odložil na příští týden.

Zdroje: