Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Novinářka Bára Tachecí: Teď začne budování kultu Miloše Zemana

Novinářka Bára Tachecí: Teď začne budování kultu Miloše Zemana
Miloš Zeman | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Známá novinářka Bára Tachecí připustila, že ji chování politiků při historicky přímé volbě prezidenta nepřekvapilo, ale zklamal ji Václav Klaus mladší, ředitel prestižní školy, která učí studenty myslet a správně zacházet s historickými prameny, a sám převezme tvrzení jednoho esesáka.

„Tento příběh byl pro mne mnohem silnější, než estébácké inzeráty. Protože od důstojníků STB nic dobrého nečekám, od ředitele prestižní školy ano,“ řekla Bára Tachecí ParlamentnímListům.cz.

Jak jste vnímala okolnosti kolem první přímé volby prezidenta? Překvapilo vás něco na kampani?

Překvapilo mne, jak daleko jsme od vyspělých demokratických zemí. Taky se tam v rámci kampaně s voliči manipuluje, ovšem nástroje i provedení jsou neskonale jemnější a chytřejší.

Jak jste posuzovala vyhrocenou atmosféru a rozdělení společnosti podle podpory jednotlivým kandidátům? Uklidní se napětí ve společnosti?

Neposuzovala jsem ji, jen vnímala. Případné uklidnění má do značné míry v rukou nový prezident.

Co jste říkala aktivní podpoře Miloše Zemana ze strany současného prezidenta Václava Klause a jeho rodiny, třeba pokusu Klausova syna, ředitele gymnázia PORG o zesměšnění Karla Schwarzenberga v oficiální korespondenci školy?

V politice se pohybuji dvacet let, takže chování politiků ani nošení květin manželkami mne nepřekvapuje a nepřekvapilo mne ani tentokrát. Možná si paní Livie mohla odpustit svoji poznámku o německy mluvící manželce jednoho z kandidátů, vždyť sama je původem cizinkou a jen pomáhá budovat primitivní předsudky.

Doopravdy mne ale překvapil jen Václav Klaus mladší. Nikoliv zesměšněním kohokoliv, to občas udělá každý z nás. Za zásadní považuji jeho následující „vysvětlující“ blog, ve kterém se řečnicky tázal na důvody, jaké měl otec Karla Schwarzenberga k tomu, aby v roce 1939 jel za Goebbelsem do Berlína s plánem projednání likvidace II. republiky. Fakt, že tam skutečně s tímto plánem jel, bral Václav Klaus za prokázaný tím, že to řekl jakýsi vysoce postavený esesman.

 

Zdroje: