Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nulová sazba mýta nebude, Kremlík slíbil krajům kompenzaci

Nulová sazba mýta nebude, Kremlík slíbil krajům kompenzaci
Ministr dopravy slíbil krajům kompenzaci | zdroj: Profimedia

Mýtné se bude platit na všech silnicích první třídy, na které se mýtný systém v roce 2020 rozšíří. Nulová sazba pro státní silnice, kterou dříve vyjednaly kraje s exministrem Danem Ťokem (za ANO), není v plánu. 

Se změnou vybírání mýtného se od příštího roku rozšíří počet zpoplatněných komunikací. Přibude 870 kilometrů silnic první třídy. Kraje požadovaly, aby valná většina z nich, čítající asi 600 kilometrů, nebyla zpoplatněna, nyní je jasné, že se tak nestane. 

Současný ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) uvedl, že by zavedení takzvané nulové sazby zpochybnilo mýtný tendr. Kremlík nicméně krajům slibuje kompenzace. Prohlásil také, že stát zajistí, aby kamiony nezačaly kvůli snaze vyhnout se placeným úsekům využívat silnice nižších tříd. 

Dle Kremlíka takovému jednání, kterého se zástupci krajů obávají, zamezí policie. Bude objíždění placených úseků hlídat. Kremlík se na tom prý už dohodl s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). V úvahu připadá i umístění vysokorychlostních vah na silnice, které jsou ve správě krajů. 

Podobu kompenzace Kremlík zatím neupřesnil. Šéfka Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) uvedla, že kraje budou požadovat část z vybraného mýta na opravu silnic. 

Zdroje: